Ponašanje za stolom. Sve o obiteljskim rutinama, dječjoj hrani, dnevnim rutinama

Annette Karmiloff-Smith & Malte Mienert PhD, FBA, FMedSci, MAE & Prof. Dr.

Kako biste pomogli djeci da se uče ponašanju u obiteljskom okruženju, stol je dobro mjesto za početak.

Početak!

Svakodnevni obiteljski obrok pruža mogućnost djeci da slijede dnevne i obiteljske rutine i imitiraju ponašanje kojem smo ih učili. Bilo da je to jednostavna upotreba riječi hvala kada im se daje tanjur ili pranje ruku prije nego što sjeda za stol, da ne priča punih usta ili da ispravno drži svoj nož i vilicu. Obroci su jedna od najboljih prilika za vas da djelujete kao uzor koji će omogućiti djetetu učenje o ponašanju. To je jedan od ključnih perioda tijekom dana i vrijeme kada dijete može sjesti sa svojim roditeljima i pridružiti se razgovoru. Dnevne i obiteljske rutine važan su dio svakodnevnice djeteta.

Postavimo stol zajedno:

Dijete će uživati u odgovornosti postavljanja stola za objed i to će mu pomoći da razumije svrhu svakog komada pribora za jelo, pa čak i razviti njegove brojne vještine budući da uči kako se noževi, vilice i žlice raspoređuju odgovarajućim osobama. Kada zajedno postavljate stol, objasnite mu pribor za jelo, tako da razumije kamo staviti pojedini dio, razjasnite mu zašto nož ima nazubljeni rub i kako se u kombinaciji s vilicom hrana može držati i rezati. Nakon što ste završili, igrajte se tako da sve pomiješate i vidite može li on opet sve staviti na svoje mjesto.

Možeš li jesti na isti način kao mama i tata?

Kao odrasli, znamo instinktivno da je nepristojno ispljunuti hranu ili jesti otvorenih usta. No, sve je to ponašanje koje naša djeca tek trebaju naučiti, pogotovo u društvenim situacijama u kojima je potrebno da se lijepo ponašaju pred drugima. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći naučiti vaše dijete kako jesti: Sačekajte dok svi ne sjednu za stol prije nego što vaše dijete počne jesti svoj obrok. Tražite od djeteta da sjedne lijepo i da se ispravi. To nije samo pristojno nego će pomoći boljoj probavi. Stavite djetetov tanjur na podmetač kako biste ga potaknuli da drži svoj tanjur na jednom mjestu i na odgovarajućoj udaljenosti. Upotrebljavajte odgovarajuću veličinu dječjeg pribora za jelo, kojim može jednostavno rukovati. Jednog dana, objavit će kako želi onaj veliki pribor, tako da budete spremni za ponovni nered! Potaknite dijete da između zalogaja stavi svoj pribor za jelo natrag na tanjur, tako da s njim ne maše u zraku, kao i da ga složi da bi pokazalo da je završilo. Kada dijete tek počne upotrebljavati pribor za jelo, usitnite mu hranu na male komadiće dok se ne nauči hvatati hranu. Nakon što postane vješto, pokažite mu kako da reže hranu na komadiće koje može jesti, tako da ne odgrize više nego što može sažvakati. Pomozite motivirati dijete da se zainteresira za hranu tražeći od njega da opiše ono što je na tanjuru i kakvog je okusa. Pitajte ga koje druge namirnice imaju sličan okus kako biste razvijali njegove vještine kategorizacije. Tražite da ostane sjediti za stolom dok svi ne završe obrok. Tada on može zatražiti da se udalji. Zajedničko objedovanje čini važan element dnevne i obiteljske rutine.

Pristanak na kolačiće