Razvijanje djetetove svijesti o sebi

Plavo ili rozo U toj dobi života, dijete jasličke dobi vjerojatno se rado igra i s lutkama i autićima. Svjesnost spola tek se treba razviti. Ali sljedećih nekoliko mjeseci pažljivo gledajte i primijetit ćete male navike i odabire koji više odgovaraju curici. Na primjer, način na koji se igra i njezine osjećajne reakcije na situacije.

LUTKE ILI KAMIONI Oni su trenutačno jednako zabavni djetetu. Ali čak i u toj dobi, možda ćete primijetiti rane znakove sve izraženijeg spolnog identiteta djeteta. Vaše dijete primijetit će neke razlike između spolova vrlo rano u životu. S već samo nekoliko mjeseci, u glavi ima kategoriju za ljude poput mame, one s visokim glasovima, dojkama, mekanim licima i posebnim hodom. Ima i drugu kategoriju za ljude poput tate, ljude s dubokim glasovima, bockavim licima, velikim čvrstim rukama i drugačijim hodom. Takvo razlikovanje muškaraca i žena temelji se isključivo na određenim jasnim biološkim razlikama, a ne na tome što znači biti muškarac ili žena i kako to utječe na ponašanje, što volimo i ne volimo, životne izbore itd. Spol je dio našeg društvenog identiteta i potrebno je nekoliko godina da bi se razvio.

PODIZANJE SVIJESTI O SEBI U drugoj godini dječaci i curice igraju se na sličan način i najčešće ih ne smeta spol djece s kojom s igraju. U tom trenutku djetetovo poimanje vlastitog identiteta uglavnom se temelji na njegovom položaju unutar obitelji, odnosima koje ima s drugima i njegovim trenutačnim mislima i osjećajima. Ono ima jako malo veze s idejom o curicama i dječacima. Međutim, male sklonosti prema spolu postat će sve očitije u narednim mjesecima. Mnoge djevojčice u trećoj godini života počnu sa skrbničkim ponašanjem za vrijeme igre i vole oponašati mamine pokrete i odgovore. S druge strane, dječaci će sve više početi testiranje grublje, glasnije i energičnije aspekte uloge muškarca. Ali ti su trenuci prolazni i curica koja je ljuljala i lagano pjevala lutkici, vrlo će rado razbijati autiće i vlakove jedne u druge na veliku hrpu. Bez obzira na to, te vrste tipičnih sklonosti postupno će se razvijati. Za nekoliko godina, spolni identitet određivat će većinu djetetovih odluka. Stoga, u ovom trenutku, uživajte u tome što dečko voli i rozo i plavo i što ne mari jeste li pozvali curice ili dječake na igru!

Pristanak na kolačiće