Razvoj bebe: od 18. do 21. mjeseca

Cheryl Lock

Tko je ova beba? U dobi od 18 do 21 mjeseci možda nećete prepoznati svoje maleno, jer sada uči penjati se, hodati i igrati s drugima. Pročitajte više o razvoju djeteta tijekom ovih mjeseci.

Ako je vaše dijete u dobi od 18 do 21 mjeseca poprimilo potpuno novu osobnost, ne brinite, to je sasvim normalno. Novootkriveni osjećaj neovisnosti koji vaše dijete osjeća tijekom svoje druge godine života je prirodan. Obratite pažnju na ove stadije tijekom ove razvojne faze.

Hodanje i trčanje Većina beba uči hodati bez tuđe pomoći između 9. i 17. mjeseca života, tako da će s 18 mjeseci vaša beba vjerojatno hodati uz pridržavanje za namještaj i sve drugo na što naiđe na svom putu. To znači da je naročito važno da vaš dom bude siguran za dijete kako se vaše dojenče koje je sada uspravno i kreće se ne bi ozlijedilo. I budite oprezni: oko šest mjeseci nakon što vaše dijete nauči hodati, vjerojatno će moći i trčati. Pripremite svoje tenisice!

Penjanje Ubrzo nakon što započne trčati, vaše dijete će otkriti potpuno novu aktivnost: penjanje. „Gore” može postati njegova nova omiljena riječ i odjednom će sve u kući postati poligon za penjanje: od namještaja i stepenica do psa i vaše noge. Sada bi bilo dobro investirati u neke dječje aktivnosti koje uključuju penjanje.

Druženje Iako se ranije igralo s nekim prijateljima, vaše dijete vjerojatno zapravo ne zna što da radi s novim prijateljem kraj sebe. Sve će se to promijeniti tijekom ovih mjeseci. Uočit ćete znakove da vaše dijete počinje obraćati pažnju, da se čak i druži s djecom s kojom se sada susreće. Možda još nije spremno čekati svoj red ili dijeliti stvari, no približava se tome.

Igra pretvaranja Igra pretvaranja važna je za razvoj vaše bebe i njezine mašte. Vjerojatno ćete primijetiti da je između 18. i 24. mjeseca ova vrsta igre postala vrlo česta. Možda ćete otprilike u to doba primijetiti da vaše dijete brblja nešto svojim plišanim igračkama ili hrani svoje lutke. Potaknite ga da upotrebljava svoju maštu odabiranjem igračaka poput odjeće, kućica za lutke i umjetne hrane.

Govor Između 18. i 21. mjeseca bebin se govor izuzetno brzo razvija. Dok vam je ranije vaša beba mogla samo mrmljati ili komunicirati mimikom, u ovoj dobi možete očekivati jednostavne fraze poput „Gotov sam” i druge kratke rečenice. Uključite se u igru djeteta i aktivnosti koje pomažu u razvoju novootkrivenog osjećaja za jezik vaše bebe, kao što je igranje telefona ili naizmjeničnog „čitanja” slikovnice.

Imajte na umu da se puno toga događa kod vaše bebe u dobi između 18 i 21 mjeseci. Iako ćete se možda iznenaditi novim osjećajem neovisnosti vašeg djeteta i njegovim brzim rastom, imajte na umu da sve ove faze znače da se vaša beba izvrsno razvija i da je sve u najboljem redu.

Pristanak na kolačiće