Razvoj djeteta u jasličkoj dobi: od 15. do 18. mjeseca

Cheryl Lock

Kada dijete dođe u jasličku dob, počinje se nazirati njegova osobnost. Ono vas voli oponašati, igrati se skrivača i dobivati vaše odobravanje. Saznajte više o tome što možete očekivati tijekom ovih čudesnih mjeseci.

Vaše će dijete u dobi između 15 i 18 mjeseci uvelike napredovati upijajući prizore i zvukove oko sebe. Kao pažljivi promatrač, pomno će proučavati stvari oko sebe, oponašati ljude i na koncu shvatiti da kada se odvoji od vas, to ne traje zauvijek. Snažna znatiželja za svijet u kombinaciji s dovoljno razvijenim fizičkim vještinama predstavlja potencijalnu opasnost; pobrinite se da vaša kuća bude sigurna za dijete jasličke dobi.

U ovoj dobi se vaše dijete istovremeno ponaša vrlo neovisno i vrlo posesivno. Zbog svoje izražene egocentričnosti, ono teško prihvaća bilo što drugo osim da je u centru pažnje. Dijeljenje mu je strani koncept i uobičajeno je da pokazuje posesivnost prema svojim igračkama. No budite uvjereni da vaše dijete neprestano uči. Navest ćemo neke savjete koji vam mogu pomoći da potaknete svoje dijete da se zdravo razvija:

budite svjesni vlastitog ponašanja Oponašanje je dio učenja i ponašanja. Dijete ove dobi majstorski oponaša i uči tako da radi ono što i vi. Pazite što govorite i radite, jer će ono to ponavljati. Vrijeme je da razmislite što ne želite da njegove uši čuju!

Nakratko se odvajajte Neka djeca jasličke dobi još uvijek osjećaju tjeskobu zbog razdvajanja od roditelja, no s vremenom je osjećaju sve manje. Kratka razdvajanja stoga mogu pomoći vašem djetetu te dobi da postane neovisnije. Uvijek mu dajte na znanje da ćete otići (nemojte potajno izaći) i recite mu da ćete se vratiti. Kada zna da ćete se vratiti, ono se neće brinuti.

Dopustite mu da ima svoje posebne igračke Mnoga djeca jasličke dobi vrlo su posesivna prema svojim stvarima. Budući da vaše dijete možda pokazuje sklonost da ima vlast nad stvarima, može biti korisno da ono ima neke posebne igračke koje su samo njegove i s kojima se samo ono može igrati. Posjedovanje takvih igračaka može mu pomoći da osjeća da ima kontrolu nad svojim svijetom. „Ne" fizičkom nasilju

Djeca ove dobi ne znaju kako kontrolirati ljutnju i često napadaju i udaraju drugu djecu. Kontrolirajte takvu ratobornost tako da se umiješate i odlučno kažete „Nemoj udarati druge.” Zatim preusmjerite igru na pozitivan smjer.

Pohvalite dijete za dobro ponašanje. Kada djeca ove dobi naprave nešto posebno, obično zastanu kako bi vidjela jeste li to primijetili. Ako jeste, uvijek velikodušno pohvalite svoje dijete. Vaša oduševljena podrška potaknut će vaše dijete da nastavi učiti i da vam pokaže što je naučilo!

Pristanak na kolačiće