Razvoj djeteta u jasličkoj dobi: od 21. do 23. mjeseca

Winnie Yu

Uskoro ulazite u sjajne dvije godine! Saznajte kako podržati dijete od 21 ili 23 mjeseca života kroz te uzbudljive promjene.

Nekoliko prošlih mjeseci, uživali ste u djetetovom brzom napretku u koordinaciji, povećanom rasponu pažnje i boljem shvaćanju svijeta. Kako uđe u 21. mjesec, prepoznat ćete još veće poboljšanje i rafiniranost tih vještina.

U toj dobi, dijete jasličke dobi učinit će i prve korake prema većoj neovisnosti. Budite ohrabrujući kod stava „ja ću". Dok je na sigurnom, neka se slobodno bavi svojim poslom, primjerice pere zube ili uzima svoje stvari.

Rad igre U toj dobi, najvažniji posao djeteta jasličke dobi jest igranje i glavni je način na koji ono uči kako biti dio svijeta. Iako je u tom trenutku potpuno usmjereno na sebe, vaš će mališan polako ovladati vještinama koje će mu kasnije pomoći da postane društveno sposoban. Iskoristite ovaj novi stav tako da slijedite ove savjete:

Dajte djetetu neke zapovjedi. Dobra je vijest da vaš mališan počinje shvaćati jednostavne naredbe i zbog toga igra postaje zanimljivija. Vježbajte s njim kroz dvostruke zapovjedi, poput: „Udari loptu i trči kod mame", ili „Pokupi igračke i stavi ih u kutiju".

Potaknite oponašanje. Djeca jasličke dobi vole oponašati što čine odrasli, primjerice čistiti pod ili grabljati lišće. Mogli biste djetetu dati njegovu vlastitu metlu ili grablje kako bi vam pomoglo. Zatim mu pokažite kako može svoju omiljenu igračku za maženje staviti u krevet kao što vi njega stavite.

Izvedite ga van. Izlazak van pružit će djetetu priliku da trči, penje se i skače – sve su to važne vještine koje će mu pomoći pri koordinaciji. Postaje i razigranije. Izvucite maksimum iz igrališta u parku. Nosite dijete na leđima. Međutim, uvijek imajte na oku sigurnost djeteta dok trči okolo.

Pozovite druge majke s djecom na igru. Naravno, vaš mališan može izgledati uglavnom usmjeren prema sebi. No to vas ne bi trebalo zaustaviti da pozivate ostalu djecu na igru. Vrijeme provedeno s drugom djecom najbolji je način da se vaše dijete nauči družiti. Dok su god sigurni, dopustite im da se dogovore kako će se igrati, čak i ako je to više igra neovisno jedno pokraj drugog od igre jedno s drugim.

Pristanak na kolačiće