Od novorođenčeta do djeteta vrtićke dobi: Što znači govor vaše bebe

Katie Murray

Govor i brbljanje vaše bebe ne samo da zvuči slatko, to također nešto i znači. Čak i kad je vaše novorođenče samo malo dijete, njegovi zvukovi mogu vam puno reći o tome što se događa u njegovom životu.

Pitate se što „gu-gu” i „ga-ga” znači? Ovaj vodič za govor beba po dobima treba pomoći razjasniti vašu zbunjenost!

Govor jednomjesečne bebe

Odmah nakon rođenja, većina beba komunicira kada reagira na nešto. Nakon što je provelo oko devet mjeseci u mirnom okruženju, vaše novorođenče je vjerojatno preplašeno svim novim zvukovima i utiscima.

Njegov plač, brzi pokreti i uzdasi mogu značiti da doživljava nešto novo. Te male komunikacije su sjajan znak da se vaše dijete razvija, ali i upozorenje. Oni vam također mogu pomoći da bolje razumijete kad je gladno ili umorno.

Govor četveromjesečne bebe

S oko 4 mjeseca, vaše novorođenče može početi oponašati zvukove koje je slušalo od rođenja. To se često naziva i brbljanje i to je još jedan znak da se beba razvija ustaljenim tempom.

Slušajte svoju bebu kako spušta i podiže visinu glasa kada brblja, siguran znak da kopira promjene u vašem glasu. Potaknite to, koliko god je moguće, pričajući mu polako i oprezno.

Govor bebe od 6 do 8 mjeseci starosti Razdoblje od 6 do 8 mjeseci vrijeme je kad beba intenzivno priča. U ovoj dobi, vaše dijete može početi puzati, a možda primijetite kako pokazuje na svoje igračke i istovremeno brblja, što je najbolji primjer rane komunikacije.

Ova nerazvijena komunikacija može biti dobro vrijeme za uvođenje znakovnog jezika! Uzmite nastavnu knjigu ili video i počnite davati znakove za nekoliko riječi koje upotrebljavate redovito kada razgovarate s bebom, kao što su „pij”, „jedi”, „spavaj” i „pelene”.

Ako počnete oko 6. ili 7. mjeseca, beba može početi uzvraćati znakove s 8 ili 9 mjeseci. Konačno, neke će bebe izgovoriti svoje prve riječi u ovoj fazi, često „mama” ili „da-da.”

Govor bebe od 12 do 18 mjeseci

Vaša beba će tijekom sljedećih mjeseci vjerojatno pokupiti još nekoliko riječi. Ona također može početi oponašati razgovor brbljanjem s prekidima i „odgovarati” kada je nešto pitate.

Iako je njezin vokabular u ovoj dobi i dalje ograničen, znajte da ona razumije dosta od onoga što kažete, pa nastavite s brbljanjem kako biste poboljšali njezin razvoj govora!

Govor djeteta od 18 do 24 mjeseca starosti

Sada kada je vaše dijete svladalo dobar broj riječi, počet će ih nizati zajedno kako bi stvorilo rane oblike rečenica (kao što je „Sve je gotovo!”). Kad vaše malo dijete dostigne mogućnost da opiše to što želi („Mlijeko, mama!”) ili ono što ga uzbuđuje („Ide ljuljati!”) vidjet ćete da mu postaje lakše komunicirati, što će za oboje biti dobrodošla prekretnica.

Kao i kod svih prekretnica kod bebe, ne zaboravite da djeca jezik razviju različitim brzinama i na različite načine. Vaše novorođenče je jedinstveno i može zahtijevati više ili manje vremena od drugih da započne proizvoditi zvukove i geste. Prije nego što se okrenete, vaše dijete će ući u stadij predškolske brbljivosti, a mir i tišina će biti stvar prošlosti!

Pristanak na kolačiće