Treba li mu dopustiti da bira?

Neka samo odabere Donošenje odluka i biranje važan je dio postizanja samostalnosti. Iako je uplitanje u ponašanje djeteta privlačno, pokušajte mu što češće dati priliku za odabir toga koju će hranu jesti, koju će odjeću nositi, s kojim će se igračkama igrati. To je vjerojatno najteže kad je u pitanju hrana jer želite da dijete ima uravnoteženu i raznovrsnu ishranu. No također ne želite da vaše dijete razvije negativan stav prema hrani.

DONOŠENJE ODLUKA U toj dobi, djetetu jasličke dobi trebalo bi se dopustiti odlučivanje o što većem broju stvari, u granicama razuma. To uključuje odabir hrane. Ponudite hranjiva jela i dopustite da dijete odluči. Apetit i rast se stabilizira u drugoj godini, stoga mu neće biti potrebno hrane kao prije. Vaša beba više ne treba kašastu hranu. Zapravo, tvrđa hrana pomoći će djetetu pri razvoju vještine upotrebe usta (pružajući mu priliku za žvakanje i gutanje hrane razne čvrstoće) i proširit će mu raspon prihvatljivih okusa. Neka samo odabere hranu od onoga što ostatak obitelji jede, ali nemojte dodavati sol.

MALI SAVJET: Za vrijeme jela budite opušteni. Izbjegavajte govoriti stvari poput: „Pogledaj stariju sestru! Ona voli povrće." Stvaranje pritiska sigurno će ga obeshrabriti i može dovesti do problema s hranjenjem. Jest će ako je gladno. Neka objedi budu prilika za druženje i to će djetetu pomoći da razvije dobre navike hranjenja. Pokušajte najmanje jednom dnevno jesti zajedno kao obitelj. Samo, nemojte očekivati da će ostati s vama jer nekoliko minuta njegovog društva je sve što možete očekivati. Pa ipak, tih nekoliko minuta vrlo je važno kako bi dijete naučilo da je ono dio obiteljskog druženja.

Pristanak na kolačiće