Mali imitatori Djeca jasličke dobi rijetko propuste neki trik, a što se njih tiče bilo što što oni vide pogodno je za kopiranje. Budite oprezni s jezikom koji upotrebljavate kada ste s drugim odraslim osobama ili na telefonu i provjerite da vaše dijete ne svjedoči rizičnom ponašanju kao što je prelazak ceste prije nego što se pojavi zeleno svjetlo ili guranje noža u toster kako bi se dohvatio komadić! Vi ste u ovom trenutku njegov glavni uzor u životu, pa se ponašajte najbolje što možete kada je ono u blizini.

ŠTO MAJMUN VIDI TO MAJMUN RADI Djeca jasličke dobi će oponašati gotovo sve što vi radite. Vaše loše navike i opasne aktivnosti dijete će lako pokupiti – zato pazite na svoje ponašanje! I vodite računa da pratite što vaše dijete gleda na televiziji. Vaš mališan može oponašati čak i ponašanje glumaca na televiziji ili u filmovima. Možda ćete čak morati izbaciti neke crtiće i druge dječje programe – jedini način da znate što je prikladno jest gledati to sa svojim djetetom. Ograničite vrijeme i nikad ne dopustite da gleda više od dva sata dnevno.

KRATKI SAVJET: Kao alternativa televiziji, pokušajte da vaše dijete sudjeluje u lutkarskoj predstavi. Lutke su obično prilično popularne kod djece ove dobi, koja su fascinirana što njihovi postupci pokreću ta stvorenja. Ali oni ih se još uvijek mogu pribojavati, pa improvizirajte.