Vodič za probleme i bolove u trbuščiću

Loraine Stern

Iako se djeca često žale na bolove u trbuščiću – što je razlog za od 5 do 10 posto svih posjeta liječniku ili hitnoj pomoći – rijetko će to biti razlog za ozbiljnu zabrinutost.

Bol u trbuščiću najčešće je uzrokovana virusnom infekcijom i nestaje za nekoliko dana. Ispitivanje sa Sveučilišta u Indiani pokazalo je da je samo jedno ili dvoje od 100 djece imalo dovoljno ozbiljne probleme koji zahtijevaju specifično liječenje ili operaciju.

Znakovi koje treba tražiti

Međutim, postoje neki znakovi o kojima biste trebali obavijestiti liječnika kako biste mu pomogli shvatiti stvari. Možda je neobično, ali jačina bola nije nužno najvažniji problem.

Plin može izazvati naglo, neutješno vrištanje djeteta koje se izvija na podu, ali to ne uzrokuje groznicu i povraćanje, a može se ublažiti opuštanjem u toploj kupki.

Kada je zbog povećane boli tijekom nekoliko sati za dijete bolno uspravno stajati, dodiruje svoj trbuh ili se premješta, to je vjerojatno znak ozbiljnog problema. Drugi zabrinjavajući znakovi uključuju:

• Bolovi u trbuhu povezani s visokom temperaturom • Povraćanje, osobito smeđeg, zelenog ili žutog materijala ili krvi • Prošireni trbuh (napet i otečen, strši više nego što je normalno za vaše dijete) • Bolno mokrenje • Krv i gnoj u urinu ili tamno smeđi urin • Krv i gnoj u stolici

O ovim biste simptomima odmah trebali obavijestiti svog liječnika.

Ponavljajuća bol, pogotovo ako budi dijete noću i uzrokuje gubitak težine, može signalizirati kroničnu upalu ili infekciju u crijevima.

Ponavljajuće pritužbe do kojih dolazi samo u stresnim situacijama (kao što je odlazak u novu školu ili vrtić ili odlazak na izlet) i nisu popraćene drugim simptomima, način su izražavanja napetosti. To je najvjerojatnije stresna situacija, a ne fizički problem.

Osjetljivost na hranu, posebno netolerancija na laktozu, može izazvati grčeve i plinove. Provjerite povijest svoje obitelji jer su probavni problemi često nasljedni.

Ako sumnjate da je to problem, ukinite mlijeko i mliječne proizvode (ili bilo koju hranu za koju mislite da je odgovorna) na tjedan dana. Ako simptomi nestaju, ponovno ih uvedite. Ako se simptomi vrate kada je uvedeno mlijeko, razgovarajte sa svojim liječnikom o prilagodbi djetetove ishrane kako biste eliminirali mlijeko, ali mu još uvijek dali dovoljno kalcija.

Umjetna sladila u gumama bez šećera i bezalkoholnim pićima mogu također izazvati proljev, plinove i grčeve. Pretjerano pijenje soka od jabuke ili pića koja sadrže kofein, poput gaziranih sokova, može izazvati grčeve i nelagodu.

Neobični uzroci bolova u trbuhu

Iako u većini slučajeva abdominalna bol nastaje zbog blage virusne infekcije (poznate kao gastroenteritis ili trbušna gripa), može vas iznenaditi saznanje da virusna upala grla ponekad može dovesti ne do bola u grlu nego do vrućice i boli u trbuhu. Zapravo, nekoliko puta smo bili pozvani u bolnicu kako bismo pregledali dijete za koje se mislilo da ima upalu slijepog crijeva, a umjesto toga smo dijagnosticirali streptokoknu infekciju.

Infekcije mokraćnih putova i upala pluća također ponekad mogu uzrokovati bol u trbuhu. Pedijatri provjeravaju uzorke urina i rade rendgen pluća, ako nisu uvjereni da se uzrok bola u trbuhu nalazi u trbuhu. Pripazite na druge pritužbe koje dolaze iz drugih područja čak i ako je glavna briga trbuščić.

Vjerujte svojim instinktima

Ako mislite da je vaše dijete stvarno bolesno, obavijestite svog liječnika – čak i ako ne postoji ništa specifično na što možete ukazati. Jedna je baka u mojoj ordinaciji spasila život svojoj unuci koja je povraćala. Nije bilo drugih simptoma ozbiljne bolesti, ali baki se činilo da „jednostavno ne izgleda dobro.” Pokazalo se da je unuka imala zapetljaj crijeva – nešto potencijalno vrlo opasno i vrlo teško za dijagnosticirati.

Pristanak na kolačiće