Mama na puno radno vrijeme

Piše: Dajana Civadelić, beskompromisna mama

Bila sam uvjerena da ću biti mama koja će jednom rukom držati bebu, dok ću drugo rukom tipkati mailove i raditi sve ono što mi je tada bilo na umu.

Sjećam se drugi dan nakon poroda, dok sam još ležala u bolničkom krevetu u rodilištu da sam sa suprugom odrađivala jedan dio posla koji je tada bilo neizbježno odraditi, ili se barem tako meni činilo. Prioriteti su mi još uvijek bili negdje 50/50 i nije mi bilo na pameti da se ipak neko vrijeme odmaknem od posla i u potpunosti posvetim svojoj bebici. Kako je vrijeme odmicalo, malenim ručicama oko mog vrata bilo je sve teže odoljeti, a ruku na srce, skupilo se tu nešto umora i puno neprospavanih noći.

Istinska horoskopska djevica koja je redefinirala svoje prioritete i krenula dalje.

Shvatila sam da gubim utrku i da kao jedna istinska horoskopska djevica, ne mogu, niti ću ikada imati sve pod kontrom i da se moram zaustaviti čim prije, uhvatiti dah, redefinirati svoje prioritete i krenuti dalje. I tako sam korak po korak, postala mama na puno radno vrijeme. To je bila jedna od najboljih životnih odluka.

Zajednička jutra bez budilice, odlasci na plaže dok se mrak ne pojavi na obzoru, brisanje sladoleda s njezinih obraščića Pampers pure maramica i igranje dok obje ne padnemo s nogu. Jednostavno biti za nju 24/7 je nešto po čemu ću pamtiti njezinu prvu godinu života i moju prvu godinu porodiljnog dopusta. Izuzetno mi je bitno i iznimno sam zahvalna što imam priliku biti tu za sve njezino prvo.

Prve rijeci, prve korake, prvu pravu hranu i ostale radosti. Posebno zadovoljstvo mi pričinja činjenica da kad ona uspije u nekom svom naumu i trenutak u kojem me tražim pogledom da dobije moju potvrdu, da sam tu za nju.

Stručnjaci kažu da su prve tri godine života najbitnije i ja vjerujem da zaista one to i jesu. Svojoj djevojčici želim postaviti sigurne i zdrave temelje za budućnost i da nam kvalitetna komunikacija na obostrano povjernje uvijek bude prioritet, a to je nešto što već sada gradimo.

Spoznaja da odgojem ne utječemo samo na život svog djeteta, već da se u tome krije mogućnost mijenjanja svijeta kroz nove generacije samosvjesnih, humanih i poštenih ljudi su moja nada za bolje sutra, ali i vjetar u leđa za sve ono što nas čeka. 

Pristanak na kolačiće