Sedam najvažnijih promjena koje mi je donijelo majčinstvo

Piše: Anita Dujić, beskompromisna mama

Odakle uopće početi pisati o temi majčinstva? Ona trenutno obuhvaća sve, barem u mom slučaju. Jer iskreno, promijenilo se štošta. Poznajem neke ljude koji su sami sebe uvjeravali da će, kad dobiju dijete, sve ostati isto, samo će dobiti jedan prekrasan dodatak svom životu.

E pa, dodatak smo dobili, najljepši mogući, ali više ništa nije isto. I ne, to ne govorim s nekom sjetom ili nostalgijom, niti išta slično, već s povećim podočnjacima, izrastom i 5 kg viška, ali i s punim srcem. Jer roditeljstvo je upravo to, niz kontradiktornosti i izazova koje se trudim balansirati na dnevnoj razini. Trudim se je ključna riječ tu, nije da mi baš svaki dan uspije, ali to i je poanta svega. Poanta u mojoj verziji roditeljstva je svakodnevno padati i dizati se, učiti, rasti i razvijati se skupa sa svojim djetetom, jer vrlo brzo sam shvatila da kompromisa nema, gumba za stiskanje pauze također, a nema čak ni predaha. To je konstantni sprint u kojem se trudiš dati najbolje od sebe svake minute, sekunde.

Poanta u mojoj verziji roditeljstva je svakodnevno padati i dizati se, učiti, rasti i razvijati se skupa sa svojim djetetom.

Ajmo malo o konkretnim promjenama koje su nastupile kada sam postala majka, vjerujem da će se više-manje svi roditelji pronaći u ovim redcima, a oni koji to tek kane postati možda dobiju neki koristan uvod kako to otprilike izgleda u praksi:

1. Sve traje 3 puta duže i uvijek treba ponijeti sve

U početku sam mislila kako ću ja to sve hendlati bez problema, pa sam tako prvih par puta zaboravila ponijeti ključne stvari, što se nije pokazalo baš uspješnim. Lily se eto odlučila pokakati kao nikad u životu pa je toga bilo posvuda, a ja baš taj put nisam ponijela rezervnu robicu. Drugi pak put nisam ponijela pelene, koje su ključne… I tako, bilo je toga, ali sa svakim tim iskustvom sam nešto naučila. Naučila sam ponijeti apsolutno sve kad izlazim van s djetetom. Računajte svakako da će vam trebati duplo više vremena nego prije.

2. Pogled na život se mijenja, kao i prioriteti

Lily je apsolutni prioritet i tu nema dvojbe. Kako sam postala majka u 34. godini života, nauživala sam se svega onoga što čini život prije djece i došla sam do točke da mi više ništa ne fali, to je i bio trenutak kada sam odlučila da želim dijete. Nemam osjećaj da „nešto propuštam“. Dapače, kupanje i uspavljivanje Lily je postalo daleko zabavnije i ljepše od izlaska na cugu u grad… ma, od bilo čega drugog!

Kupanje i uspavljivanje Lily je postalo daleko zabavnije i ljepše od izlaska na cugu u grad.

3. 24 sata u danu više nije dovoljno

Ono što mi najviše fali otkad sam postala majke je – vrijeme! Svaki dan mi fali barem 3-4 sata, 24 sata jednostavno nije dovoljno. Iznimno je teško balansirati vlastitu firmu i brend s roditeljstvom, a posebno kada je partner zbog posla odsutan većim dijelom godine. Da stvar bude “zanimljivija”, ni baka servisi nisu u blizini. Zato je mene, moram priznati, spasio vrtić. Kroz jutro radim punom parom, pa ručak, pa malo odmor i već idem po nju. Navečer, kada curka zaspi, onda si tu i tamo volim priuštiti mali kućni spa ili, baš kao sada, pišem ovu kolumnu. To je vrijeme za mene.

4. Planiranje je ključ

Naučila sam da stalno moram razmišljati 2-3 koraka unaprijed po svim pitanjima. Jedino tako stvari funkcioniraju. Sve mora biti dobro organizirano i isplanirano. Nažalost, ostalo je jako malo mjesta za onu ludu, neopterećenu spontanost od prije.

5. Želja da svijet učinimo boljim mjesto nije više samo neka daleka misao

Kao roditelju, iznimno mi je važno da Lily odrasta u jednom normalnom, uljuđenom društvu u kojem vladaju ravnopravnost, poštenje, uvažavanje i poštivanje. Znam da je naša stvarnost daleko od toga, ali svim ću se silama truditi da joj sve te vrijednosti usadim i pošaljem je u svijet kao sretnu i zdravu mladu osobu. Vjerujem da svatko od nas svojim postupcima može mijenjati svijet i da sve kreće od doma.

Želim da Lily odrasta u jednom normalnom, uljuđenom društvu u kojem vladaju ravnopravnost, poštenje, uvažavanje i poštivanje.

6. Donošenje odluka sad ima neku drugu dimenziju

Lily je na prvom mjestu u svakoj našoj odluci. Planovi se dogovaraju tako da njoj bude najbolje, a onda dolazimo mi. Sve se puno više važe i mjeri, sve nekako ima veću težinu.

Imam osjećaj da mi je srce naraslo za dva broja otkad sam postala majka.

7. Ljubav koju nikad nisam mogla zamisliti

Kada me te male ručice zagrle, ništa više na ovom svijetu ne postoji. Imam osjećaj da mi je srce naraslo za dva broja otkad sam postala majka.

Pristanak na kolačiće