Prve 3 su najvažnije, ali 2. je meni najbolja

Piše: Dajana Civadelić, beskompromisna mama

U svom dvogodišnjem roditeljskom stažu ako sam išta do sada sam naučila to je da je svaki tjedan, ako ne i svaka dva dana djetetova nova faza. Od svih njezinih, mene najviše vesele ove otkada smo ušli u njezinu drugu godinu života.

Način na koji spaja riječi u rečenice i što sve pokupi u svakodnevnim razgovorima koje čuje oko sebe je istovremeno presmiješan i nevjerojatan. Također, u ovoj fazi točno mogu vidjeti plodove svog rada kada je u pitanju odgoj. Od njezinih samih početaka trudimo se izražavati osjećaje, naglašavati kako se osjećamo, čitati knjige u kojima se priča o emocija.

Kako kaže struka prve tri su najvažnije pa smo se vodili time da nam  je jako bitno da u te prve tri godine njezine života pomognemo joj razviti osjećaj za senzibilnost i empatiju. Nema ljepšeg osjećaja od onog kad ti dijete dođe i iz čista mira usred neke tvoje radnje, stavi ručice oko vrata i poljubi te, bez ikakvog razloga, samo da ti pokaže da je tu i da te voli.

Molim, je li to rekla naša beba, koja više nije beba, već je curica koja ne samo što izražava svoje osjećaje, već brine i za tuđe.

Jedna od takvih situacija se baš nedavno dogodila kad  ja i njezin tata nismo znali hoćemo li prasnuti od smijeha ili ćemo se rasplakati od sreće. Bio je to neki težak dan, sve je bilo naopako, pokupili smo je u bake i došli kući. Ona se nešto zaigrala u dnevnom boravku, dok smo se nas dvoje prepirali u kuhinji oko ne znam ni javiše čega, toliko je bilo važno. Haha! I u tom našem razgovoru, muž me pitao kako sam, na što ja njemu očito nisam uzvratila istim pitanjem. I tako nakon nekoliko minuta, svak je krenuo za svojim poslom, a ona se u nekom trenutku ustala i otišla do tate. Pogledala ga svojim velikim smeđim očicama i samo kako ona zna umiljato ga priupitala "tata, kako si?".

Molim, je li to rekla naša beba, koja više nije beba, već je curica koja ne samo što izražava svoje osjećaje, već brine i za tuđe. Ajme, toliko smo se smijali i toliko smo bili ponosni u istom trenutku na tu njezinu reakciju, da smo pucali od smijeha. Nakon toga smo ostavili sve što smo radili i skupili se u njezinoj sobi i pitali je što bi ona da sad radimo, nakon čega je dovukla svoju bebu, Pampers pure pelene i kremu za guzu.

Htjela je da je okupamo i stavimo na spavanje. Bio je to jedan na kraju savršen dan za našu malu obitelj!

Pristanak na kolačiće