Prve su tri najvažnije

Piše Anita Dujić, beskompromisna mama

Unatoč svijetu u kojem živimo i svim izazovima s kojim se moramo znati nositi, svakodnevno osjećam privilegiju što sam u ovom životu imala priliku osjetiti što znači biti majka. Kad mi je teško, kad mi je najteže, kad sam umorna od dana, aktivnosti i poslovnih obaveza koje često čekaju i kasne sate i kad padam s nogu sjetim se samo koliko je moje malo biće čarobno, koliko je ovisno o meni i mojim sposobnostima.

Moja je misija i cilj usmjeriti Lily i pružiti joj najbolje od sebe nadajući se da će izrasti u sretnog, zdravog i ostvarenog mladog čovjeka, a svijet takve treba, i treba ih sve više. Tu količinu odgovornosti spoznala sam tek kad sam postala majka.

Prve su tri najvažnije, tako kažu stručnjaci. Vjerojatno jesu, no sve su važne. Divno mi je gledati Lily kako raste, uči i razvija se svaki dan. To su male sitnice, ali meni cijeli svijet.

To su male sitnice, ali meni cijeli svijet.

Pokušavam svoje obaveze rasporediti tako što radim tijekom jutra ili navečer dok ona spava. Trudim se biti što više prisutna i da ona to ne osjeti. No posljednjih sam dana primijetila da negoduje ako u njezinoj prisutnosti uzmem mobitel da odgovorim na mail ili čak na poziv, i to tako da mi se unese u lice, legne na mene ili mi ručicama stisne obraze. To su ti neprocjenjivi trenuci u kojima ona zapravo mene uči. Uči me da ostavim mobitel, da budem prisutna sad i ovdje i da ne postoji ništa na svijetu što ne može pričekati. I onda shvatim da se ništa strašno neće dogoditi ako klijentu nisam istog trenutka odgovorila na upit. Baš ništa. Ali će trenutak koji smo nas dvije imale proći i otići u nepovrat.

Predivna je ta uzajamnost učenja, to davanje i primanje, taj osjećaj sreće. Naša maženja ujutro u krevetu dok smo još obje pospane, zatim mijenjanje pelena, presvlačenje, pranje zubića, svi naši mali rituali, sve su to iskustva koja će ona ponijeti u svijet. Moj partner radi u filmskoj industriji i često izbiva od kuće na dulja razdoblja, stoga mi je bitno da sam ja s njom što više, da osjeti svu toplinu svijeta u mom naručju i da joj ništa ne nedostaje u emotivnom smislu. Moja mama često je govorila da su djeca kao spužve, sve upijaju i da ćeš natrag dobiti onoliko ljubavi koliko im je daš. Mame su uvijek u pravu.

Pristanak na kolačiće