Roditeljstvo. Planovi roditeljstva za budućnost te kako biti dobri roditelji

Radeći kao tim! Danas je normalno da očevi puno više izravno sudjeluju u roditeljstvu. Ali jeste li vi i vaš partner sjeli kako biste razgovarali o tome kako će ta podjela odgovornosti zapravo funkcionirati? Uzmite malo vremena za razgovor o svojim razmišljanjima o njezi bebe općenito, noćnom hranjenju, spavanju i mnogim drugim promjenama koje će uskoro temeljito izmijeniti vaš životni stil.

TIMSKI IGRAČ Očevi danas često žele podijeliti roditeljske odgovornosti što je više moguće. Ali jeste li vi i vaš partner zaista sjeli i razgovarali o svojim razmišljanjima o roditeljstvu, planovima roditeljstva i što za vas oboje znači biti dobri roditelji? Radi li se o tome da obavi polovicu presvlačenja? Hoće li se očekivati ​​da će pomagati oko hranjenja? A što je s dijeljenjem besanih noći? Ovaj stadij trudnoće, kada se vaš partner počeo osjećati bolje i energičnije, dobro je vrijeme za otvaranje teme kao što je ova te zajedničko utvrđivanje nekih planova roditeljstva. Sjednite zajedno kako biste usporedili svoja očekivanja o tome kakve će stvari biti kada se beba rodi. Napravite planove o tome kakvu podršku možete pružiti kako bi joj život učinili lakšim u tih nekoliko ključnih prvih tjedana i pitajte je što ona misli o roditeljstvu i vašoj ulozi oca. Sve razlike u mišljenju – a vjerojatno će ih biti, primjerice što kome znači „biti dobar roditelj" – treba riješiti prije nego kasnije. Dakle, nemojte ih ostaviti za kraj trudnoće, kada će vaš partner biti umoran i vjerojatno će mu biti već svega dosta.

PLANIRAJTE UNAPRIJED Provedite vrijeme koje imate zajedno radujući se bebinom dolasku, pokušavajući zamisliti kakav će svakodnevni život biti s novim dodatkom i razgovarajte o planovima za roditeljsku skrb i kako bi se mogle podijeliti obiteljske obveze. Neka vam prijeđe u naviku više pomagati oko kuće – kuhati i baviti se drugim vrstama kućanskih poslova – to će također biti dio roditeljstva. Ponudite da preuzmete neke poslove koji su joj stresniji no inače (kao što su tjedna kupovina hrane ili upravljanje kućnim financijama). To je dobra praksa za budućnost, a pokazuje joj da ste ozbiljni u namjeri da postanete otac. Zapamtite, majčinstvo već utječe na njezin svakodnevni život i dok vam je teško s njom podijeliti iskustvo trudnoće, pozornost koju ćete pokloniti njezinim potrebama koje se mijenjaju zbližit će vas te učiniti stvarno dobrim roditeljima.

Pristanak na kolačiće