Učvršćivanje obiteljskih veza

Pripremate bebu za odlazak na prvo obiteljsko putovanje? Uz svu jurnjavu oko svakodnevne njege dojenčeta, čak i kratki izleti mogu se činiti pomalo zastrašujućim. No slijeđenje nekih jednostavnih pravila može uvelike smanjiti vaš stres. Primjerice, prilagodite tempo svojoj bebi i pokušajte organizirati izlazak tako da što više zadržite svoju rutinu. OBITELJI U POKRETU

Kako biste što više uživali u obiteljskom putovanju, prepustite djetetu da odredi program i tempo, u određenoj mjeri. Priprema je ključ uspjeha, stoga isplanirajte svaki detalj dovoljno unaprijed, pazeći da spakirate prave namirnice, odjeću i opremu. U to uvijek uključite i pribor za prvu pomoć. Navest ćemo nekoliko osnovnih savjeta:

- Ako dojite, vaše dijete ima svu potrebnu hranu! Ali ne zaboravite ponijeti vodu za sebe, jer vam je zbog dojenja potrebno dosta tekućine, a putovanje može pojačati vašu žeđ. Ako djetetu dajte formulu, koristite flaširanu vodu za pripremu bočica za vašu bebu – ili još bolje, kupite gotovu formulu spremnu za jelo za izlet.

- Vlažne maramice za bebu neophodne su na putovanju. Osim za mijenjanje pelena, korisne su za održavanje čistoće ruku i lica svih članova obitelji, čime se smanjuje opasnost od prenošenja bakterija i infekcija.

- Ako koristite javna mjesta za previjanje beba, površinu za mijenjanje pelena očistite maramicom prije i poslije previjanja.

- Kada navrši tri mjeseca, vaša beba još uvijek može spavati u dječjim kolicima ili košari za bebe koju lako možete spakirati i ponijeti. No ako beba kod kuće već spava u kunici, dobro je bebu privikavati na spavanje u putnom krevetiću nekoliko dana prije odlaska na put.

- Uvrstite u plan puta dovoljno stanki i odmora za vas i bebu.

- Ne biste trebali riskirati vodeći dojenče na brod. Izleti brodom mogu pričekati da vaše maleno bude dovoljno veliko da može navući odgovarajući prsluk za spašavanje. Kada dođe taj trenutak, isplati se uložiti u djetetov vlastiti prsluk za spašavanje, jer ne možete se osloniti na to da ćete pronaći prsluk odgovarajuće veličine na svakom brodu. Ako ste zabrinuti zbog nekih pitanja u vezi putovanja s vašom bebom, zatražite savjet od liječnika ili patronažne sestre. Uživajte u ovom novom iskustvu i, ako se radi o bebinom prvom odlasku na odmor, ne zaboravite snimiti puno fotografija za obiteljski album.

Pristanak na kolačiće