Važnost rituala u prvim godinama života vašeg djeteta

Suzanne Dixon

Djeca napreduju na nekoj vrsti pravilnosti i predvidivosti koja odraslima izgleda dosadna. Svakodnevne rutine pomažu im da se osjećaju sigurno i da nauče o redu.

To objašnjava zašto su jednostavni rituali, kao što su redoviti obroci ili pjevanje pjesme prije spavanja, toliko važni za djecu vrtićke dobi. Ako je obitelj okupirana s puno neočekivanih događaja i napornog rasporeda, te fiksne točke mogu čak biti od kritične važnosti za vas i vaše dijete.

Odmori i važna događanja, kao što su rođenja osobito su važni periodi za razvijanje redovitih obiteljskih rituala: Jesti istu hranu, upotrebljavati iste specijalne tanjure i ukrase te ponavljati zajedničke doživljaje, pomaže djeci shvatiti svoje podrijetlo, vrijednosti i identitet.

Omogućite svom djetetu sudjelovanje u pripremama i razgovorima o budućim događajima. Pokažite slike istog događaja iz prošlosti ili sličnih događaja koji su se dogodili kad ste vi bili dijete. Iako vaše dijete neće sve povezati u ovoj dobi, ono će graditi osjećaj o sebi kao članu obitelji i tradicije.

Ako vam je neugodno s obiteljskim tradicijama, stvarajte nove! Kasnije ćete čuti kako vaša djeca kažu: „U našoj obitelji smo uvijek radili ...” jer je za njih to trajalo cijeli život!

Pristanak na kolačiće