Kako možete postići da se vaš kućni ljubimac i beba dobro slažu

Budući da mala djeca ne mogu baš razumjeti to da kućni ljubimci zapravo nisu igračke, na vama odraslima je da budete posebno oprezni kako se nitko ne bi ozlijedio tijekom zajedničke igre.

Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći da vaš dom bude sigurno mjesto u kojem neće doći do neželjenih opasnih situacija.

Igra ne smije biti gruba! Kažite svojem starijem djetetu da ne uznemiruje kućnog ljubimca (to bi moglo uključivati povlačenje za rep) i da se pažljivo ponaša prema kućnim ljubimcima kako ne bi došlo do neželjene opasne reakcije kućnog ljubimca (to preporučuje Američka akademija pedijatrije, AAP).

Nikada ih ne gubite iz vida. AAP također savjetuje da ni u kojem slučaju ne biste smjeli nasamo ostavljati kućnog ljubimca i dijete – bez obzira na to smatrate li da je vaš kućni ljubimac potpuno bezopasan.

Ugodno iskustvo. Organizacija Humano društvo preporučuje da se lijepo ponašate s kućnim ljubimcem dok je u blizini vaša beba kako bi povezivao bebu s ugodnim iskustvima.

Ne dopustite bebi da se približi licem u lice kućnom ljubimcu. Neke životinje – iako su inače vrlo umiljate i plahe – mogle bi kontakt očima i blizinu protumačiti kao znak agresivnosti (prema mišljenju organizacije AAP).

Zajednička obiteljska igra. Probajte istovremeno klackati bebu na svojem koljenu ili je maziti dok istovremeno ugodno gladite svog kućnog ljubimca (preporučuje Američko udruženje za sprječavanje okrutnosti spram životinja, ASPCA).

Pobrinite se da vaš kućni ljubimac bude zdrav i često u pokretu. Lako se može dogoditi da zanemarite svog kućnog ljubimca kada se rodi beba i stoga kao pomoćnike počnite upotrebljavati prijatelje i članove obitelji i rodbine ako smatrate da nećete imati vremena odvesti kućnog ljubimca veterinaru, frizeru za pse ili u šetnju.

Pristanak na kolačiće