Savjeti za roditeljstvo. Radovanje majčinstvu i očinstvu

Od trudnoće do roditeljstva Još samo par tjedana i vi i vaš partner iskusit ćete jednu od najvećih promjena u svom životu. Iskoristite te posljednje dane kao vrijeme za razgovor – o životu do sada i budućnosti koja dolazi, o svojim nadama i svojim strahovima vezanima za promjene koje vas čekaju te o tome kako ćete postati punopravna obitelj. Sada je vrijeme stvaranja timskog duha.

Od trudnoće do roditeljstva Spremate se krenuti na jedno od nevjerojatnih životnih putovanja. Ako je ovo novi teritorij za vas, evo nekih savjeta o roditeljstvu i promjenama koje možete očekivati ​​odmah nakon rođenja, kao i prijedloga za ublažavanje svog prijelaza u roditeljstvo:

Dobro i izazovno Novi roditelji su često iznenađeni kada otkriju kako je ljubav koju osjećaju za svoje dijete intenzivnija je nego što su ikada mogli zamisliti. Pogled na maleno novorođenče i one male okice koje vas netremice gledaju topi vam srce i može popraviti bilo koje raspoloženje. Međutim, nove majke također mogu doživjeti i trenutke nesigurnosti i mogu se osjećati prilično izolirano u novom iskustvu majčinstva. Istodobno očevi se također mogu osjećati nedorasli svojim novim odgovornostima. Jednostavno nema dovoljno sati u danu da se sve stigne obaviti, a stvari mogu brzo izmaknuti kontroli novopečenih roditelja, pogotovo zato što roditeljstvo zahtijeva da prežive s puno manje sna nego prije. Roditeljski savjeti govore da uvijek prihvatite svu moguću pomoć od prijatelja i rođaka. Nitko ne kaže da morate sve raditi, majčinstvo i roditeljstvo općenito ne znači da je sramota zatražiti pomoć tijekom prvih tjedana.

Smjernice za nove roditelje Ako se osjećate preopterećno, pokušajte sa sljedećim savjetima za roditelje: • Prigrlite „timski" mentalitet. Podijelite dužnost usred noći sa svojim partnerom – on može obaviti podrigivanje i previjanje kako bi vam omogućio da se vratite na spavanje čim beba završi hranjenje. Zamolite prijatelje i članove obitelji da pripreme obroke ili pomognu oko kućanskih obaveza. Čak i ako ne ponude, ne ustručavajte se i pitajte!

• Ostanite društveni. Kontakt s drugima važan je za vaše mentalno zdravlje. Pridružite se grupama „novih roditelja" – okruženost drugima koji prolaze kroz istu stvar dat će vam priliku da razgovarate o majčinstvu i može se pokazati neprocjenjivom, a vi možete stvoriti neka dugotrajna prijateljstva za sebe i svoje dijete.

• Budite strpljiivi. Bilo je potrebno devet mjeseci da postanete obitelj, pa dajte barem toliko dugo da se prilagodite na svoju novu ulogu roditelja!

Pristanak na kolačiće