11 savjeta kako održavati kolijevku svoje bebe udobnom i sigurnom

Jane Chou

Kolijevka treba biti sigurno utočište – mjesto u kojem vaše dijete drijema, igra se i nalazi mir, bilo da je to poslijepodne, večer ili noć. To je također mjesto gdje ćete vjerojatno doživjeti one tople trenutke i prvijence: prvo spavanje, prvi osmijeh i prve noći kada ste nasamo. Držeći kolijevku sigurnom i ispravnom, možete se odmarati uvjereni da vaše novorođenče može osjetiti ljubav u svakom prvijencu koji zajedno dijelite.

Kako bi vaš mališan bio siguran u svom krevetiću, redovito provjerite opremu kako biste utvrdili da nije potrebna nikakav ozbiljni popravak ili zamjena. Evo nekoliko savjeta kako svojoj bebi omogućiti da spava čvrsto i sigurno:

11 savjeta za siguran, udoban krevetić

 1. Uvijek stavite bebu da spava na leđima

 2. Odaberite čvrst madrac, dovoljno velik da nema praznina između njega i strana krevetića

 3. Sklonite jastuke, igračke, jastučiće, prekrivače, plahte i branike

 4. Razmislite o odijevanju mališana u odjelce za spavanje, bez deka

 5. Provjerite jesu li bilo kakve igračke koje vise izvan domašaja bebine ruke te da ne prijeti opasnost od pada

 6. Ako se beba počela dizati na ruke i koljena i starija je od 5 mjeseci, potpuno uklonite igračke koje vise

 7. Držite kabele za zavjese za prozore i bebifone dalje od krevetića vaše bebe

 8. Pregledavajte kolijevku redovito kako biste bili sigurni da ništa nije slomljeno (uključujući rascijepljeno drvo), olabavljeno ili odvojeno (oljuštena/napukla boja)

 9. Stegnite vijke ili zavrtnje

 10. Ako krevetić ima ogradicu sa strane koja se spušta, razmislite da ga zamijenite (ta vrsta krevetića je 2011. godine zabranjena). Ako zamjena nije opcija, kontaktirajte trgovinu ili proizvođača da vidite možete li besplatno dobiti opremu za blokiranje strane koja se spušta.

 11. Izbjegavajte krevetiće s otvorima za koje beba može zapeti. To uključuje rešetke koje su više od 6 cm udaljene jedna od druge i ploče s ukrasnim urezima.

Ako ste sanjali o nekoj dekoraciji s jastučićima i volančićima u sobi, ne brinite: Kad dijete bude starije, imat ćete puno prilika da stavite slatke jastuke i plišane životinje na njegov krevet za veliku djecu. U međuvremenu, sjednite i gledajte kako vaša beba sigurno i udobno sanja u svom krevetiću, sigurni u spoznaji da radite sve što možete za bebinu sigurnost.

Pristanak na kolačiće