Osnovno o spavanju: koliko sna treba vašem djetetu (podaci za svaku dob)

Shelly Reese

Spavanje je ključno za dobro zdravlje – to svi znamo. No navike spavanja dojenčeta vrlo se razlikuju od onih kod odraslih, što roditelje lišene sna može frustrirati.

Potrebe vaše bebe koje se nadmeću

Iako teško možemo zamisliti da se netko može probuditi od gladi, bebe su rođene s malim želučićima i u početku je njihova potreba za hranjenjem snažnija od potrebe za spavanjem. Kao rezultat toga, bebe se bude svakih nekoliko sati, a s njima i vi, kako bi jele.

Koliko sna im je potrebno?

Bebe nemaju redovite cikluse spavanja prije nego što napune 6 mjeseci, prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji (AAP). Novorođenče spava nekih 16 ili 17 sati dnevno, ali možda samo na sat ili dva bez prekida.

Starijim bebama potrebno je manje sna, no mogu se probuditi tijekom noći na nekoliko minuta prije nego što ponovno zaspu. Iako potrebe beba mogu biti različite, navest ćemo približnu procjenu njihovih potreba za spavanjem:

Bebe od 1 do 4 tjedna

Novorođenčad može spavati do 18 sati dnevno, iako neke bebe mogu spavati samo 10 i pol sati, navodi Nacionalna zaklada za spavanje.

Nedonoščad obično spava dulje od djece koja su rođena nakon punog trajanja trudnoće, a bebe s kolikama mogu spavati manje. San obično traje samo od dva do četiri sata. Budući da se kod njih još nije razvio unutarnji biološki sat, novorođenčad ne razlikuje dan od noći.

Bebe od 1 do 4 mjeseca

Bebe ove dobi obično trebaju 14 do 15 sati sna svakoga dana. Kada beba napuni 6 tjedana, u njoj se počinje razvijati cirkadijurni ritam (ciklus spavanje-budnost) kojim upravljaju svjetlo i tama. U to doba primijetit ćete nastajanje pravilnijih navika spavanja i vaša će beba sada navečer spavati i od četiri do šest sati bez prekida.

Bebe stare od 4 do 12 mjeseci

Vaša beba vjerojatno još uvijek spava 14 do 15 sati dnevno, no njezine navike spavanja već su sličnije onima kod odraslih. Bebe po danu obično spavaju u tri navrata – ujutro, poslijepodne i kasno poslijepodne – ukupno od tri do pet sati sve dok ne budu mogle prespavati cijelu noć. Kada napune 6 mjeseci, po danu obično spavaju samo ujutro i poslijepodne.

Djeca stara od 1 do 3 godine

Djeci jasličke dobi potrebno je od 12 do 14 sati sna svakog dana. Tijekom ovog razdoblja vaše će dijete vjerojatno samo jednom odspavati po danu.

Mala djeca su sklona rano ići na spavanje i rano se ustajati. Obično odlaze na spavanje između 19 i 21 h, a bude se između 6 i 8 h.

Pristanak na kolačiće