Novi pokreti u snu vaše bebe

Jennifer Kelly Geddes

Teško je odoljeti i ne zaviriti u kolijevku vašeg novorođenčeta, ali nemojte se iznenaditi ako, umjesto mirno usnulog djeteta, vidite bebu koja nemirno spava i često pomiče svoje ruke i noge.

Ne brinite – grčeviti pokreti u snu dio su pravilnog razvoja vaše bebe. Zavirite u ono što se događa u bebinom snu.

Sanjaju li bebe?

Može biti primamljivo smatrati kako vaše novorođenče ima neki fascinantan san kada gledate njezine pokrete dok spava, ali dok djeca provode više vremena nego odrasli u REM fazi, ili u snu, malo je vjerojatno da imaju živopisne snove. Djeca nisu imala mnogo iskustva i njihovi mozgovi su previše nezreli da stvaraju scenarije.

Istezanje

Ne zaboravite da je vaše novorođenče naviklo provoditi vrijeme u maternici, skupljeno u malu loptu. Sada kada je u velikom, širokom svijetu, ono uči micati svoje udove pa može mahati i koprcati se – to je sasvim normalno.

Novi živci

Središnji živčani sustav vašeg novorođenčeta se još uvijek razvija, tako da ne može sasvim kontrolirati pokrete tijela. Kako raste, beba će imati bolju kontrolu nad udovima te će ih moći pokretati s namjerom, a ne slučajno trzati njima.

Lak san

U ovoj dobi, djeca imaju vrlo lagan san i neće imati više razdoblja dubokog sna. Osim pokreta spavanja i raznih grčeva, možda ćete primijetiti grimase, sisanje, pucketanje usnama, treptanje, kratko smijanje, trzaje i prilično lako buđenje.

Vrijeme je za okretanje

Uvijek zapamtite novorođenče staviti u kolijevku da spava na leđima (to može uvelike smanjiti rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti ili SIDS-a).

Međutim, mališani između 4 i 7 mjeseci se možda uspiju okrenuti u kolijevci na trbuh, što nije nešto zbog čega treba brinuti. Nakon što se bebe mogu dosljedno okretati, one će se same okrenuti u položaj za spavanje koji žele.

Bebini pokreti u snu se mogu činiti prilično čudnim, ali oni su samo njezin način učenja kako kontrolirati i upotrebljavati svoje tijelo. Međutim, ako mislite da se vaša beba trza previše ili joj to stvara neugodnost i sprječava je da se opusti, pozovite pedijatra. Bolje noćno spavanje vaše bebe znači bolje spavanje za sve u vašem kućanstvu!

Pristanak na kolačiće