Kako ublažiti grčeve

Marygrace Taylor

Za djecu do 3 mjeseca i mlađu normalno je prolaziti kroz nemirno razdoblje, osobito između 18 sati i ponoći. Ako uobičajene tehnike kao što su hranjenje, mijenjanje pelena, umotavanje i ljuljanje ne zaustave bebin plač, dijete može biti jedno od 20 posto djece koja imaju kolike.

Razlozi kolika

Ako vaše dijete razvija kolike ili prekomjerno plače, vi ćete to početi primjećivati između njegovog drugog i četvrtog tjedna. Njegov plač će se intenzivirati (umjesto smanjivati) kako se dan približava kraju, vjerojatno će imati plinove i naizmjenično pružati i savijati nožice.

Liječnici ne znaju točno što uzrokuje bebine kolike, ali neki od mogućih čimbenika su:

• Nezreli živčani sustav • Nemogućnost da se samo smiri • Zdravstveni problem, kao što je hernija ili kila • Nešto u vašoj prehrani što iritira njegov trbuščić (ako dojite)

Smirivanje bebinog plača

Ono što vjerojatno najviše uznemirava jest što se čini da bebu ništa ne može utješiti. No to ne znači da ne možete isprobati! Evo nekoliko stvari koje mogu smiriti bebine kolike.

Ljuljajte je. Ljuljati ili staviti bebu u ljuljačku s nekom vrstom bijelog šuma u pozadini, kao što je zvuk usisivača ili sušila za kosu, ponekad može pomoći, budući da stalni pokret može biti umirujući.

Prošetajte s kolicima. Kao i ljuljanje, to kretanje je utješno, a vaša blizina također može pomoći da se osjeća bolje.

Umotajte je. Umotajte svoju bebu u veliku, tanku deku. To će joj pomoći da se osjeća na toplom, ugodnom i sigurnom.

Dajte joj dudu. Ne pomaže uvijek, ali za neke bebe sisanje ima umirujući učinak.

Masirajte je po leđima. Položite bebu preko koljena, trbuščićem okrenutim prema dolje i nježno trljajte leđa prstima, što bi donekle moglo olakšati pritisak u trbuhu.

Provjerite svoju ishranu. Ako dojite, određene namirnice u prehrani mogu biti uzrok nelagode za bebu. Mliječni proizvodi, kofein, kupus i luk potencijalni su krivci, pa pokušajte izostavljati jednu po jednu od ovih namirnica, u razdoblju od nekoliko dana, kako biste saznali koji je od njih pravi krivac.

Ne gubite nadu!

Možda to sad ne vjerujete, ali bebine kolike uistinu ne traju vječno. Kad beba napuni 4 mjeseca, kolike će vjerojatno proći – i svi ćete biti sretniji!

Pristanak na kolačiće