Osnovno o spavanju: sve o bebinom drijemanju

Pamela Kruger

Redoviti dnevni san dobar je za bebe i roditelje. Miran dnevni san koristan je ne samo za cjelokupni rast i razvoj beba, već omogućava prijeko potreban odmor i mamama i tatama.

Kako možete potaknuti dijete na zdravi dnevni san? Pročitajte u nastavku.

1. Koliko bebe spavaju po danu

Tijekom nekih prvih šest mjeseci bebe nemaju redovit raspored spavanja, prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji (AAP). Mnoge bebe spavaju i budne su jednako dugo.

2. Uvedite ritual dnevnog spavanja

Stvorite rutinu u kojoj ćete uživati i vi i vaša beba. To može biti jednostavno kao presvlačenje bebe za spavanje, pjevanje uspavanke ili poljubac u obraščić. Kod djece jasličke dobi, to može biti čitanje slikovnice.

Važno je samo da rutina bude umirujuća i smiri bebu. Ugasite svjetlo, govorite tihim, blagim glasom i neka temperatura sobe bude ugodna za lagano obučenu odraslu osobu, preporučuje Američka pedijatrijska akademija (AAP).

Također, što više izbjegavajte glasne zvukove, energične igre i sve što može djelovati stimulirajuće. Ako ne možete spriječiti buku, pokušajte je ublažiti umirujućom glazbom ili reproduciranjem bijelog šuma.

3. U što obući bebu

Bebu obucite u odjeću za spavanje koja je sigurna i udobna. Izbjegavajte vrpce, trake, vezice i druge predmete koji mogu izazvati gušenje.

Nakon što zatvorite vrata, ostavite bebi vremena da se smiri i zaspi. Neki dani mogu predstavljati veći izazov od drugih, no ako se držite umirujuće i dosljedne rutine, vaša će beba ubrzo blaženo spavati po danu!

Pristanak na kolačiće