Osnovno o spavanju: rutine odlaska u krevet za cijelu obitelj

Pamela Kruger

Jednako kao što vam je potrebno vrijeme da se opustite prije nego što zaspite, djeci je potreban opuštajući prijelaz koji ih priprema za san. Točna rutina koje ćete se držati ovisi o vašoj obitelji, no postoje neki savjeti i trikovi koji vam mogu pomoći u stvaranju umirujućeg rituala za ugodni završetak večeri za cijelu obitelj.

1. Ponesite neke igračke u kadu

Topla, opuštajuća kupka priprema djecu za spavanje. Kupanje može biti vrhunac večeri ako u kadu stavite gumene patkice te slova i brojke koje se lijepe za stijenke kade.

Imate li više djece? Mogli biste otkriti da vaša djeca uživaju u zajedničkom kupanju.

2. Pročitajte lijepu priču

Pozovite dijete da vam sjedne u krilo i čitajte mu slikovnicu koju izabere. Mnoga mala djeca vole da im se omiljena knjiga čita uvijek iznova.

Ako imate starije dijete koje zna čitati (ili je naučilo slikovnicu napamet ), ono može čitati vama i svojoj maloj sekici. Ili možete čitati naizmjence, svatko po jedan odlomak. Važno je samo da se svi zajedno priljubite!

3. Pričajte priču

Smislite posebnu priču koju ćete pričati samo prije spavanja. Ona može biti autobiografskog stila (nazovite glavnu junakinju kćerkinim imenom i neka ona spasi svoje prijatelje od zmaja). Ili ako vaše dijete ima bujnu maštu, možete ga potaknuti da i samo sudjeluje u stvaranju priče.

Ako imate više djece, možete u nju uključiti cijelu obitelj i priču nastavljati tjednima ili još dulje. U svakom slučaju, to može biti vaš čarobni svijet u kojemu uživate svake večeri.

4. Provodite vrijeme nasamo

Imate li više djece? Podojite bebu ili joj dajte bočicu dok vaš partner čita drugom djetetu. Vrijeme provedeno nasamo u zagrljaju sa svojom bebom izvrstan je način zbližavanja.

5. Razgovarajte

Upitajte svoje dijete koji mu je bio najdraži dio dana ili što želi sanjati noćas. Razgovor o lakim temama prije spavanja može pomoći djetetu da se osjeća sigurno i voljeno i da bude spremno da otplovi u zemlju snova.

6. Iskoristite moć dodira

Masirajte svoju bebu. Četkajte kosu djetetu vrtićke dobi ili mu masirajte stopala. Sve to djeluje umirujuće i može opustiti malene prije spavanja.

7. Neka vaše dijete ima društvo

Nije neobično da u vrijeme odlaska na spavanje djeca osjećaju tjeskobu zbog razdvajanja. Djetetova najdraža dekica ili plišana životinja može ga utješiti i pomoći mu da se osjeća sigurno kada izađete iz sobe.

8. Držite se rasporeda

Bez obzira na odabranu rutinu, pridržavajte se uvijek njezinog istog plana i vremenskog okvira, svake večeri. S vremenom će vaša obitelj doživljavati rutinu i radovati joj se kao načinu opuštanja nakon napornog dana – a tako ćete i vi!

Pristanak na kolačiće