Osnove brige za bebu: kada su bebe spremne za čvrstu hranu?

Deidre Uria

Ako je vaša beba spremna za krutu hranu, ove smjernice će vam pomoći da utvrdite kada uvesti hranu u bebinu ishranu, koju hranu ponuditi i koja je dovoljna veličina obroka tako da vaš mališan dobije sve hranjive tvari koje su mu potrebne.

Kada ga hraniti

Vaša beba će pokazivati znakove kad je spremna probati krutu hranu, kaže Američka pedijatrijska akademija:

• Samostalno sjedi uspravno • Drži glavu i vrat • Otvara usta kad joj nudite hranu i pokazuje interes za ono što vi jedete

Čime je hraniti

Za uvođenje krute hrane klinika Mayo Clinic predlaže:

1. Žitarice Za uvođenje krute hrane idealne su žitarice jedne vrste predviđene baš za bebe, riža obogaćena željezom ili zobene pahuljice pomiješane s majčinim mlijekom, mliječnom formulom ili vodom.

2. Kašice Prve kašice koje se obično nude bebi su kašice jedne vrste hrane kao što je voće, povrće i meso. Bez obzira na to pravite li ih kod kuće ili ih kupujete, slatki krumpir, grašak i kukuruz idealne su namirnice za bebu koja raste.

3. Zalogajčići Kad vaša beba može samostalno sjediti i prinositi predmete ustima, možete probati mekane, male komadiće hrane kao što je banana, dobro skuhana tjestenina, dobro skuhani krumpir i piletina.

Važno je uvoditi jednu po jednu vrstu hrane i zatim pričekati do tri dana prije uvođenja nove vrste hrane. Tijekom tog razdoblja zapažajte znakove na bebama jer može imati alergijsku reakciju na hranu, uključujući osip koji se širi i probleme s trbuščićem.

Kušanje hrane po prvi put može biti uzbudljivo i ugodno iskustvo za vašu bebu pa budite dosljedni u svojoj rutini uvođenja hrane, pažljivo promatrajte znakove alergijske reakcije ili gušenja i stalno omogućavajte prehranu potrebnu da bi vaša beba rasla zdravo i snažno.

Pristanak na kolačiće