Osnove brige za bebu: učinite hranjenje zabavnim

Monica Gullon

Hranjenje bebe prilika je da se zbližite s njom i pomognete joj da razvije zdrave prehrambene navike koje će zadržati cijeli život. U nastavku su navedene neke strategije koje vam mogu pomoći da obrok postane ugodno iskustvo za oboje i od bebine najranije dobi.

U dobi od četiri do šest mjeseci

Je li spremna? Izbjegnite frustraciju za oboje tako što ćete se uvjeriti je li beba stvarno razvojno spremna za čvrstu hranu. Trebala bi moći držati glavu uspravno i sjediti u sjedalici za hranjenje ili ležaljci za bebe s dobrom kontrolom držanja glave, kaže Američka pedijatrijska akademija. • Idite polako. Pri prvim hranjenjima bebu posjednite ravno i lagano joj pričajte dok joj nudite žličicu s hranom razrijeđenom majčinim mlijekom ili mliječnom formulom. • Posve novo iskustvo. Beba će ispočetka možda pljuckati većinu hrane pa budite spremni da će puno toga završiti na vašoj odjeći (očekujte nered)! • Ostanite mirni i ne podižite glas. Vaše će se strpljenje isplatiti i beba će se na kraju priviknuti na hranjenje.

U dobi od šest do dvanaest mjeseci

Uspostavite rutinu obroka. Dajte bebi do znanja da je vrijeme za jelo, posjednite je u stolicu za hranjenje i ponudite žlicu. • Budite primjer. Neka vam obroci budu najvažniji, uklonite sve što bi vam moglo odvraćati pažnju i neka beba vidi da i vi uživate za stolom. • Stvorite ugodno okruženje. Ponudite bebi raznu hranu, nazovite je po boji i imenu na oduševljen i pozitivan način. • Neka jede svojim tempom i oduprite se nagonu da je silite da jede još. Bebe prirodno reguliraju jedenje i prestanite s hranjenjem kad vidite znakove da je beba sita, kao što je okretanje glave.

Na kraju, važno je zapamtiti da je kod male djece osjetilo okusa promjenjivo i ne rastu tako brzo kao male bebe. Vaše dijete može jedan dan voljeti neku hranu, a drugi dan je odbiti i zato nemojte odustajati.

Pristanak na kolačiće