Savjet za čvrstu hranu: Uvedite novu hranu jednu po jednu

Suzanne Dixon

Iako će majčino mlijeko ili mliječna formula i dalje biti najvažniji dio bebine prehrane mjesecima, možete početi razmišljati o uvođenju čvrste hrane.

Savjet: počnite polako. Odrasli cijene raznolikost obroka, ali djetetu treba olakšati jelo. Pokušajte s ovim savjetima.

Počnite sa žitaricama

Vruće žitarice s dodacima vitamina i minerala dobar su izvor željeza, vitamina B i kalorija koje vaše dijete treba. Konzumiranje male količine jednostavnih žitarica (riža ili ječam pomiješani s majčinim mlijekom ili mliječnom formulom) iz žlice, dva puta dnevno, pomaže olakšati prijelaz vašeg djeteta na čvrstu hranu.

Prvo povrće, a onda voće

Bebe su sklonije steći ukus za povrće ako odlažete slatku hranu. Pokušajte u podne ponuditi pire od povrća, kao što su mahune ili grašak i polako dodavati izgnječeno voće ili kašu od voća (kao što su banane ili obični nezaslađeni sok od jabuke) u jutarnjim satima.

Pričekajte

Prije uvođenja nove namirnice, dajte svom djetetu pet dana do tjedan, tako da možete biti sigurni da nije osjetljivo na prethodnu namirnicu.

Tijekom obroka, držite bebu uspravno u krilu ili u sjedalici za dojenče. Upotrebljavajte malu žlicu (općenito, dječja hrana bi trebala biti mekana, glatka i izgnječena) i pogledajte izbacuje li dijete jezik. Ako to radi, pokušajte još par puta, a zatim sačekajte tjedan ili dva. Kako dijete sazrijeva, izbacivanje jezika će prestati. Na kraju, izbjegavajte stavljanje žitarica u bocu. Vaša beba treba naučiti upotrebljavati usta za čvrstu hranu.

Pristanak na kolačiće