3 načina na koja možete pomoći svojoj bebi na putu do prekretnica

Katie Murray

Vaša bebica je čudo. Odlučna da istraži svijet, ona je prilično nezaustavljiva. I dok možda ne izgleda kao da joj treba pomoć u usvajanju novih vještina, ako roditelji malo poguraju, to ne može štetiti, zar ne?

1. Puzanje na trbuhu

S oko 8 mjeseci, vaša je beba vjerojatno u stalnom pokretu. Ona se možda ljulja naprijed-natrag, samostalno sjedi, a možda i skoro puže – neke prilično važne prekretnice za razvoj motoričkih sposobnosti.

Ona će naučiti usredotočiti se na koju stranu želi otići i koncentrirati se na puzanje na trbuhu, klizanje ili puzanje na sve četiri. To znači koordiniranje ruku i nogu te zabijanje ručica u pod kako bi se gurala ili povlačila prema naprijed.

Što možete učiniti: Lezite na pod sa svojom bebom. Postavite omiljenu igračku ispred vas ili pozovite bebu nekoliko puta kako biste je potaknuli da se kreće prema vama. To će potaknuti vašeg mališana u razvoju vještina koordinacije.

Nakon što vaša beba počne puzati, postavite male prepreke s jastucima ili blokovima. To će joj pomoći naučiti kako da se kreće s jedne strane na drugu, dodatno pojačavajući njezin razvoj motoričkih sposobnosti.

2. Znatiželja

Sve što se kreće budit će bebinu znatiželju o novim stvarima koje može vidjeti i dirati. To igranje će joj na kraju omogućiti da razumije konkretne nazive i funkcije.

Što možete učiniti: Dopustite djetetu da istražuje svoje okruženje na siguran način. Na primjer, potaknite razvoj djeteta dajući mu kućanske predmete koji će ga zaintrigirati, poput meke lopatice ili plastičnih posuda koje ulaze jedna u drugu.

Zapamtite, dijete će gotovo sve stavljati u usta, pa se osigurajte da bilo koje pomoćne igračke ne predstavljaju opasnost od gušenja.

3. Postati knjiški moljac

Dok vaše dijete još neko vrijeme neće moći izgovarati riječi, nikada nije prerano uvesti ga u svijet knjiga i čitanja. Čitanje bebi pomaže izgraditi razumijevanje jezika i vokabulara, a postavlja temelje za pismenost.

Čitanje također pojačava slušanje i pamćenje pa počnite još dok je novorođenče i ne odlažite knjige na stranu!

Što možete učiniti: Stavite bebu u krilo i dopustite joj interakciju s knjigom dok čitate, što je dobar početak za djecu ove dobi. Pokažite joj kako otvoriti knjigu i dopustite joj da pokazuje i dira stranice.

Ne očekujte da vaše dijete može dugo mirno sjediti, ali imajte na umu da ove jednostavne interakcije pomažu da zavoli čitanje za čitav život. Razvoj djeteta nešto je očaravajuće, u najmanju ruku. Razmislite o vođenju dnevnika kako biste zabilježili sve uspjehe. Bit će zabavno gledati ga zajedno kad dijete bude starije!

Pristanak na kolačiće