5 stvari koje možete očekivati kada vaša beba prohoda

Cheryl Lock

Kao dijete jasličke dobi, vaše dijete vidi svijet iz potpuno drugog gledišta. Njegova perspektiva, viša od tla čak i za samo 15 cm, početak je razvoja više motoričkih i mentalnih sposobnosti.

Evo pet stvari koje će dijete koje se kreće raditi (ili raditi više) uz pomoć svoje sposobnosti hodanja.

1. Trčanje

Većina beba će naučiti hodati bez nečije pomoći između 9 i 17 mjeseci pa će do 18 mjeseci vaša beba vjerojatno hodati uz namještaj – to znači da je jako važno da ste sigurni da je vaš dom pripremljen za dijete koje se sada kreće.

I pazite: Oko šest mjeseci nakon što beba nauči hodati, ona će najvjerojatnije biti u mogućnosti trčati. Pripremite svoje tenisice!

2. Penjanje

Ubrzo nakon što počne s trčanjem, beba će otkriti potpuno novu aktivnost: penjanje.

„Gore” može postati njezina nova omiljena riječ, i odjednom će sve u vašoj kući biti zanimljivo za penjanje, od namještaja i stepenica do psa i vaše noge.

Sada bi bilo dobro vrijeme za ulaganje u neke aktivnosti za bebe koje uključuju penjanje. Postoje unutarnja igrališta za djecu, tečaj za avanturističku malu djecu za penjanje ili čak stepenice! Već je rečeno, pobrinite se da ste sve vrijeme u blizini svog mališana.

3. Druženje

Čak i ako ste prije imali dogovore za igru, malo je vjerojatno da beba zapravo zna što raditi s novim prijateljem. Sve to će se promijeniti tijekom ovih mjeseci. Gledajte kako sada vaše dijete počinje obraćati pozornost, pa čak se i povezivati s djecom s kojom dolazi u kontakt.

Ono možda još nije spremno da se izmjenjuje i dijeli s drugom djecom, ali je na putu prema tome.

4. Igra pretvaranja

Igra pretvaranja je važna za bebin razvoj i maštu, a između 18. i 24. mjeseca, ova vrsta igre će mu biti stvarno zanimljiva. Oko tog vremena, možda ćete otkriti kako vaše dijete brblja svojoj plišanoj životinji ili hrani lutke. Potaknite dijete da upotrebljava maštu odabirom igračaka poput kostima, kućica za lutke i namirnica od plastike.

Možete pomoći djetetu da razvija spretnost da nosi više stvari odjednom i razvija koordinaciju ruku i očiju tako što ćete raširiti igračke po sobi ili mu ih postupno dodavati.

5. Druženje

Između 18. i 21. mjeseca bebin se govor izuzetno brzo razvija. Dok vam je ranije vaša beba mogla samo mrmljati ili komunicirati mimikom, u ovoj dobi možete očekivati jednostavne fraze poput „Gotov sam” i druge kratke rečenice.

Uključite se u igru djeteta i aktivnosti koje pomažu u razvoju novootkrivenog osjećaja za jezik vaše bebe, kao što je igranje telefona ili naizmjeničnog „čitanja” slikovnice.

Imajte na umu da se puno toga događa kod bebe u dobi između 18 i 21 mjeseci. Iako ćete se možda iznenaditi novim osjećajem neovisnosti svoga djeteta i njegovim brzim rastom, imajte na umu da sve ove faze znače da se beba izvrsno razvija i da je sve u najboljem redu!

Pristanak na kolačiće