Rachel Morris

Prije nego što se okrenete, vaše dijete će se transformirati od brbljive bebe do pričljivog školarca. Dok će ona ove prekretnice dostizati svojim tempom – jednostavno gledajući, slušajući i sudjelujući s vama – možete potaknuti razvoj govora pomoću ova četiri savjeta.

1. Podržavajte svaki razgovor (čak i ako je jednostran)

U ovoj ranoj dobi, stalno brbljanje je sjajan način da se uvede novi vokabular i potiče razvoj govora. Razgovarajte sa svojim djetetom dok obavljate svoje sitne poslove, čak i ako to zvuči blesavo. Pričajte joj o tjestenini koju kuhate, razgovarajte o boji odjeće koju slažete ili joj pokažite cipele pored kojih prolazite u trgovačkom centru. Čak i ako vaše dijete još ne može odgovoriti, ono uvijek sluša i razumije više nego što mislite.

2. Usredotočite se na razvoj govora u vrijeme pričanja priče

Čitanje bebi je važan dio razvoja govora. Čin čitanja upoznaje dijete s novim riječima, a zajedničko gledanje slika pomaže vašoj bebi shvatiti ideju da sve ima svoje ime.

Na primjer, pokažite na ilustraciju automobila i recite naglas „auto”, potičući bebu da to ponovi poslije vas.

3. Pomozite joj s izgovorom

Prve riječi vašeg djeteta vjerojatno neće zvučati kao prave riječi. Na primjer, „pa” može njoj značiti „pas”.

Iako je važno prepoznavati te riječi, oduprite se porivu da ih upotrebljavate u razgovoru s njom – bez obzira na to koliko slatko zvuče. Umjesto toga, kada ponovite tu riječ svom djetetu, upotrijebite pravilan izgovor, tako da će je na kraju i ono ispravno izgovarati.

4. Prepričavajte bebine aktivnosti za poboljšanje asocijacija

Do kraja njezine prve godine, vaša beba može komunicirati ukazujući ili puzeći prema onome što pokušava prenijeti.

Potaknite njezine pokušaje i proširite joj vokabular pripovijedajući ono što ona radi. Na primjer, ako primijetite da beba posegne za svojom bočicom recite: „Oh, želiš svoju bočicu!” To pripovijedanje će joj pomoći da spoji ime s objektom, a ona će na kraju prestati pokazivati i početi pitati za to.