4 savjeta kako potaknuti svoju bebu na pričanje

Rachel Morris

Prije nego što se okrenete, vaše dijete će se transformirati od brbljive bebe do pričljivog školarca. Dok će ona ove prekretnice dostizati svojim tempom – jednostavno gledajući, slušajući i sudjelujući s vama – možete potaknuti razvoj govora pomoću ova četiri savjeta.

1. Podržavajte svaki razgovor (čak i ako je jednostran)

U ovoj ranoj dobi, stalno brbljanje je sjajan način da se uvede novi vokabular i potiče razvoj govora. Razgovarajte sa svojim djetetom dok obavljate svoje sitne poslove, čak i ako to zvuči blesavo. Pričajte joj o tjestenini koju kuhate, razgovarajte o boji odjeće koju slažete ili joj pokažite cipele pored kojih prolazite u trgovačkom centru. Čak i ako vaše dijete još ne može odgovoriti, ono uvijek sluša i razumije više nego što mislite.

2. Usredotočite se na razvoj govora u vrijeme pričanja priče

Čitanje bebi je važan dio razvoja govora. Čin čitanja upoznaje dijete s novim riječima, a zajedničko gledanje slika pomaže vašoj bebi shvatiti ideju da sve ima svoje ime.

Na primjer, pokažite na ilustraciju automobila i recite naglas „auto”, potičući bebu da to ponovi poslije vas.

3. Pomozite joj s izgovorom

Prve riječi vašeg djeteta vjerojatno neće zvučati kao prave riječi. Na primjer, „pa” može njoj značiti „pas”.

Iako je važno prepoznavati te riječi, oduprite se porivu da ih upotrebljavate u razgovoru s njom – bez obzira na to koliko slatko zvuče. Umjesto toga, kada ponovite tu riječ svom djetetu, upotrijebite pravilan izgovor, tako da će je na kraju i ono ispravno izgovarati.

4. Prepričavajte bebine aktivnosti za poboljšanje asocijacija

Do kraja njezine prve godine, vaša beba može komunicirati ukazujući ili puzeći prema onome što pokušava prenijeti.

Potaknite njezine pokušaje i proširite joj vokabular pripovijedajući ono što ona radi. Na primjer, ako primijetite da beba posegne za svojom bočicom recite: „Oh, želiš svoju bočicu!” To pripovijedanje će joj pomoći da spoji ime s objektom, a ona će na kraju prestati pokazivati i početi pitati za to.

Pristanak na kolačiće