Gmizanje, puzanje i kruženje: vaša beba je u pokretu!

Shelly Reese

Iako predstavlja značajnu prekretnicu za bebu, hodanje ne dolazi preko noći. Za vašu je bebu hodanje samo dio prirodnog napretka u vještinama koje će joj pomoći da svoje tijelo podigne s poda kako bi se kretala.

Koliko će napredak trajati i kojim će smjerom ići teško se može planirati te vas vjerojatno u sljedećim mjesecima čekaju stalna iznenađenja.

U pripremi za tu veliku samostalnu borbu na podu koja će vjerojatno izgledati kao klimavi korak raširenih nogica ili dva, vaša će beba najprije savladati brojna motorička postignuća.

Od petog do osmog mjeseca života

Tijekom tog razdoblja većina beba dizat će glavu dok leži na trbuhu. Uskoro će biti sposobna podizati se na rukama i podizati prsa od poda. Vjerojatno će joj se više sviđati ležanje na trbuhu kad bude mogla gledati uokolo i vidjeti što se događa.

Jednom kad stekne tu snagu i vještinu počet će se ljuljati na trbuhu, udarati nogama i pomicati rukama kao da pliva.

Vjerojatno će se moći prevrtati u oba pravca iako razdoblje može varirati. Neke bebe će kotrljanje shvatiti kao odličan način da idu uokolo i upotrebljavati ga kao alternativu za puzanje.

Od sedmog do desetog mjeseca života

Držite malenoga na oku – vjerojatno će početi eksperimentirati s puzanjem, tvrdi Američka pedijatrijska akademija (APP).

Neke bebe nikada ne propužu na klasičan način na rukama i koljenima. One pužu na trbuhu kao vojnik, guraju se na guzama, hodaju poput medvjeda na rukama i nogama, idu unatraške kao rakovica ili u stranu, ili se samo kotrljaju.

Dok god beba koordinira obje strane tijela i upotrebljava jednako obje ruke i noge, sve je u redu, izvještava agencija AAP. Za bebu je to samo način da dođe kamo želi. Tu suci ne daju nagradne bodove za stil! Tijekom tog razdoblja vaša će se beba početi dizati u stojeći položaj i kružiti uz namještaj (držeći se za njega dok korača).

Oko godine dana

Oko svog prvog rođendana vaša će beba vjerojatno napraviti prvi samostalan korak. Prema agenciji AAP, većina beba prohoda između devetog i šesnaestog mjeseca.

Poznato je da najprije trebaš hodati da bi trčao. To isto vrijedi za vašu bebu! Hodanje zahtijeva snagu i ravnotežu te je potreban razvoj motoričkih vještina prije ustajanja.

I nemojte svoju bebu uspoređivati s drugim bebama – nemojte se brinuti ako mu sporije ide savladavanje koraka ili njegova metoda puzanja izgleda malo šašavo. Bez obzira na to gmiže li, puže ili kruži, beba uči vještine koje su joj potrebne za veliki korak.

Pristanak na kolačiće