Govor u krevetiću: Zašto bebama pomaže da pričaju same sa sobom

Suzanne Dixon

Tijekom dana, možda ćete proći pokraj sobe svog djeteta i čuti njegov glas. Iako ćete možda biti u iskušenju da uđete i započnete razgovor, to može biti nepotrebno. Njegovi unutarnji dijalozi (ili „vanjski” u ovim slučajevima), zapravo mu pomažu na razne načine.

Ovi monolozi mu mogu pomoći da shvati protekli dan. To je barem teorija Katherine Nelson, psihologa na Gradskom sveučilištu u New Yorku.

Nelson i njezini kolege proučavali su „govor u krevetiću” i utvrdili da je on vrlo bogat. Njihovi dokazi pokazuju da mala djeca koja brbljaju sama sa sobom ponovno stvaraju svoj svijet prepričavanjem i tumačenjem ključnih iskustava, kao što je odlazak u vrtić ili susret s novim ljubimcem.

Prepričavanjem ovih iskustava, vaše dijete pronalazi smisao u njima, a to, pak, poboljšava njegov osjećaj vlastite ličnosti, koji se razvija.

Ova posebna razmišljanja dio su rastućih emocionalnih i kognitivnih sposobnost vašeg djeteta. Dakle, slušajte ono što on ima za reći, bez prekidanja.

Nemojte se iznenaditi ako čujete svoj glas prigovaranja ili imitaciju vašeg ležernog razgovora. Ono će govoriti o svemu što mu se dogodilo, što naravno uključuje i ono što se događa u obitelji!

Pristanak na kolačiće