Kako se bebe uče kretati uokolo

Jedan korak naprijed, dva koraka natrag Jednom kada krene, vašu bebu više ništa ne može zaustaviti! Tijekom sljedećeg mjeseca ili više vaša beba će se koncentrirati na kretanje puzanjem, povlačenjem na guzi ili šetnjom po namještaju. Možda uočite da su se smanjile neke njezine sposobnosti (poput hranjenja same sebe ili spavanja noću bez prekida). No nemojte se zabrinjavati, to je samo privremena smetnja nastala zbog očitog uzbuđenja i napora koji ide ruku pod ruku sa svladavanjem pokreta.

U POKRETU Bebe od devet mjeseci uvijek su u pokretu. I uzet će sve što im se nađe pri ruci da ostvare svoje ciljeve. Bilo da je to zvečka pomoću koje žele dohvatiti lopticu koja se otkotrljala ispod kauča ili ruka kojom guraju svoja kolica i puze za njima, vaše maleno ne propušta priliku. Ono je vani kako bi sve istražilo i sve isprobalo. Definitivno je vrijeme za veću opreznost kada je u pitanju motrenje vaše bebe. Tijekom posljednja dva mjeseca nagon vaše bebe da se uspravi i kreće uokolo postajao je sve jači. Kada vaša beba savladava ove nove vještine, njezin red se može ponešto narušiti i ona može teže upravljati nekim sposobnostima koje je ranije usavršavala, poput samostalnog uzimanja hrane ili spavanja noću bez prekida. Ne očajavajte, ove privremene smetnje događaju se zbog toga što ona naporno radi na ovim novim motoričkim vještinama.

OD TOČKE A DO TOČKE B Početak puzanja vrlo je uzbudljiv korak u razvoju vaše bebe, jer joj omogućava novu razinu neovisnosti. No ne prođu sve bebe ovu fazu. Neke se zadovolje samo sjedenjem i promatranjem svijeta i tu se zadrže dok ne budu spremne ustati se i prohodati. Druge se razvijaju drugačije, upotrebljavaju čudnovate metode kretanja, pužu na guzi ili se povlače na trbuhu u stilu komandosa pomoću svojih ruku kojima za sobom povlače tijelo. Neke se pak kreću poput malih rakova spušteni na svoje dlanove i stopala! Čak i bebe koje pužu prema naprijed često započnu puzeći natraške! Bez obzira na način kretanja koji vaša beba usvoji, zapanjit će vas učinkovitost i brzina kojom je vaše maleno naučilo kako stići od točke A do točke B sada kada je u pokretu.

Pristanak na kolačiće