Mišljenje stručnjaka: Kako pomoći djetetu da prohoda?

Deidre Uria

Puže? Da. Hoda držeći se za namještaj? Da. Hoda sama? To ipak ne. Tijekom prve godine vaša je beba postupno savladala neke ključne faze razvoja, no vjerojatno je najznačajniji korak koji tek treba savladati upravo hodanje. U nastavku navodimo sve što trebate znati o tome kada bi vaša beba trebala početi hodati, kako je možete poticati da hoda i kada biste trebali biti zabrinuti ako vaši napori nemaju rezultata.

Kada će moja beba prohodati?

Prema riječima pedijatra dr. Williama Searsa, ti važni prvi koraci nisu samo stvar bebine volje – to je plod usklađenosti njezine snage mišića, ravnoteže i temperamenta. Iako mnoge bebe prohodaju držeći se za namještaj u dobi od 7 do 13 mjeseci, prvi samostalni koraci bez pomagala obično se dogode nedugo nakon prvog rođendana (prema podacima akademije AAP)

Kako mogu pomoći svojoj bebi da nauči hodati?

Podržavajte svoju bebu dok pokušava staviti jednu nogu ispred druge tako da

• pružite bebi sigurno okruženje bez opasnosti od igračaka i ometanja • date bebi čvrste hodalice odgovarajuće veličine kojima može razvijati stabilnost dok hoda • uzmete bebu za ruku i hodate iza nje kako bi se osjećala slobodno u pokušajima hodanja – to će poboljšati njezinu ravnotežu i pouzdanje u svoje sposobnosti • omogućite dovoljno svakodnevnog vremena za vježbu

Uspoređivanje fizičkog razvoja vaše bebe s razvojem vašeg starijeg djeteta ili s prijateljevom bebom može imati loše posljedice tijekom ovog razdoblja odrastanja. Radije je podupirite u njezinim nastojanjima da učini prve korake i budite strpljivi jer će uspjeti onda kada bude spremna!

Pristanak na kolačiće