Osnovno o puzanju: načini puzanja

Deidre Uria

Prema informacijama Američke pedijatrijske akademije, puzanje kao jednu od ključnih motoričkih vještina mnoge bebe savladaju tijekom svoje prve godine (započinje otprilike između 7. i 10. mjeseca).

Spremnost na puzanje, međutim, nije toliko stvar uzrasta vaše bebe nego više njezine snage mišića, pa nemojte prisiljavati svoju bebu na puzanje. U nastavku navodimo korake koji mogu ubrzati prijelaz iz bebe koja sjedi u bebu koja se kreće:

Faze puzanja

Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, uspjeh u puzanju vaše bebe započinje kotrljanjem s jedne strane na drugu i pokušajem da sama sjedi, a zatim slijedi:

• ustajanje na ruke i noge • njihanje prema natrag i naprijed • šuljanje odgurivanjem prema natrag dok se razvija koordinacija • pomicanje ruku i nogu istovremeno za pomicanje prema naprijed

Možete poticati bebu na puzanje tako da je pustite da dovoljno vremena provede na trbuščiću, stavljajući joj igračke i knjige gotovo nadohvat ruke i guranjem njezinih nogu kada se ustane na ruke i noge kako biste potaknuli bebu na kretanje prema naprijed.

Načini puzanja

Američka pedijatrijska akademija (AAP) smatra da ne postoji onaj pravi način da beba počne puzati, no mogli biste primijetiti da vaše dijete voli činiti jedan (ili više) omiljenih pokreta između sljedećih šest načina puzanja:

1. Uobičajeno puzanje: istovremeno pomicanje ruke i nasuprotne noge prema naprijed (npr, desna ruka s lijevom nogom).

2. Puzanje na sve četiri: savijanje jednog koljena i pružanje suprotne noge za odgurivanje prema naprijed.

3. Vojničko puzanje: ravno ležanje na trbuščiću i povlačenje samog sebe služeći se samo rukama.

4. Medvjeđe puzanje: hodanje na rukama i nogama, dok su laktovi i koljena ravni.

5. Šuljanje: rukama se odguruje prema naprijed na guzi.

6. Kotrljanje: pomicanje prema naprijed kotrljanjem i okretanjem tijela.

Neka djeca nikada ne pužu nego odmah prijeđu sa sjedenja na hodanje. Prema pedijatru dr. Alanu Greenu, nema ništa fizički pogrešno u tome da vaše dijete ne puže na uobičajeni način ili uopće ne puže, dok god se pomiče po podu služeći se svakom rukom i nogom na bilo koji način.

Ipak, uočite upotrebljava li vaše dijete samo jednu stranu tijela za puzanje jer bi to moglo ukazivati na neki problem. Ne prepuštajte ništa slučaju, nego se obratite pedijatru svog djeteta!

Vaša beba propuzat će kada bude spremna za to i na svoj način, a vi budite strpljivi i pozitivni.

Pristanak na kolačiće