Osnovno o puzanju: neka vaša beba bude sigurna

Miranda Daniloff

Iako ćete možda sebi izgledati smiješno, spustite se na ruke i noge do visine bebe i gledajte oko sebe iz perspektive bebe. Iz te perspektive moći ćete promatrati ono što vidi vaša beba i otkriti opasnosti koje niste mogli vidjeti stojećki.

Kako postići okruženje sigurno za dijete

Pobrinite se da police knjiga, stol za previjanje i drugi namještaj ili elektronički uređaji (poput televizora) budu učvršćeni na zidu i da se ne mogu prevrnuti kada ih vaša beba uhvati rukama.

Postoji mnoštvo korisne opreme za zaštitu djeteta i artikala za strujne utičnice i ormariće. Brave na ormarićima služe ako sredstva za čišćenje ne možete držati izvan dohvata djeteta.

Stvari koje biste mogli zaboraviti

Vratašca za bebu treba osigurati. Američka pedijatrijska akademija (AAP) preporučuje da se ne upotrebljavaju pritisna vratašca u prostorima na vrhu ili dnu stepenica. Uzice zastora i zavjesa držite izvan dohvata znatiželjnih prstića djeteta, jer bi ih to moglo ugušiti.

Ako volite biljke i imate kuću punu biljaka, AAP savjetuje da ih držite dalje od dohvata djece. Provjerite može li ijedna biljka škoditi zdravlju bebe ako je slučajno stavi u usta.

Puzanje je jedna od najvećih prekretnica u razvoju vaše bebe. Uživat ćete gledati kako vaša beba istražuje svijet oko sebe i ona će biti oduševljena svojom novom pokretljivošću. A uz malo planiranja možete izbjeći opasnosti i nepotrebne brige.

Pristanak na kolačiće