Osnovno o puzanju: priprema za puzanje

Miranda Daniloff

Puzanje je velika prekretnica jer označava početak sposobnosti djeteta da se kreće i istražuje. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, puzanje je zapravo vrlo složena radnja koju bebe počinju obavljati u dobi od 7. do 10. mjeseca. Vaša beba trebat će usklađeno pomicati ruke i noge te jačati svoje ruke, ramena i noge kako bi mogla nositi svoju težinu.

Znakovi koji pokazuju da je vaša beba spremna

Mnoge bebe počinju puzati ubrzo nakon što nauče samostalno sjediti uspravno. Ako zapazite da vaša beba drži glavu uspravno i gleda uokolo, mišići njezinih ruku, nogu i leđa dovoljno su snažni pa se neće prevrnuti.

Najprije će možda ustati na ruke i noge i njihati se nazad naprijed i zatim pasti na guzu.

Načini puzanja

• Uobičajeno puzanje podrazumijeva da beba pomiče ruku na jednoj strani i koljeno na drugoj strani kako bi se mogla kretati. • Kretnje podsjećaju na raka! Beba savije jedno koljeno i ispruži suprotnu nogu kako bi se polako pomicala naprijed. • Vojničko puzanje je kada vaša beba leži na svojem trbuščiću i povlači svoje tijelo prema naprijed služeći se rukama • Kotrljanje: bebe će se ponekad jednostavno kotrljati da bi stigle kamo su zamislile.

Ne brinite se ako vaš mališan još ne puže! Neke bebe će preskočiti korak puzanja i odmah prijeći na hodanje.

Kako pomoći

Pokušajte staviti igračke i druge predmete malo izvan dohvata djeteta i potičite ga da pokuša dohvatiti.

Možete upotrijebiti i jastuke, kutije i male jastuke za kauč kako biste napravili staze s preprekama i kako biste naveli bebu da savlada prepreke i pomogli joj da poveća svoje samopouzdanje i okretnost. No obavezno pazite na bebu kako se ne bi ozlijedila!

Pristanak na kolačiće