Osnovno o puzanju: zabavne igre puzanja

Deidre Uria

Iako mnoge bebe počinju puzati od 7. do 10. mjeseca, prema informacijama Američke pedijatrijske akademije (AAP), ne morate dugo čekati na zabavu! Navodimo pet igračaka i sedam igara puzanja koje možete upotrijebiti tijekom igre kako biste pospješili razvoj vještina djeteta:

Igračke

Postupno uvođenje igračaka koje potiču pokretljivost izvanredan je način da se zabavite dok pomažete svom mališanu u jačanju važnih mišića.

1. Zrcalo Bebe vole gledati svoj odraz, pa stavite zrcalo veličine djeteta na mjesto koje mogu dosegnuti i zatim zrcalo brzo odmaknite od bebe. Kada primijetite da beba posustaje u svojim pokušajima, naslonite zrcalo na zid ili namještaj i gestom je pozovite da krene prema zrcalu i uhvate ga.

2. Mekana lopta koja odskakuje Ova jednostavna igračka izvanredna je za brojne igre s puzanjem, pa imajte pri ruci jednu (ili dvije).

3. Drvena igračka s vrpcama Polako vucite ovu igračku po podu i pozivajte bebu da vas uhvati. Možete upotrijebiti slične plastične igračke, no drvo je svakako bolje ako vas beba ipak uhvati i stavi igračku u usta!

Igre

Dok se igrate s djetetom tako da mu puzanje bude zanimljivo, svakako primijenite još dodatnih igara. Navodimo sedam različitih igara u kojima mamite svoje dijete.

  1. Pretvarajte se da ste lik iz omiljene bebine priče za laku noć i hvatajte je oko kuće. Ona će prasnuti u smijeh i jako se truditi uhvatiti vas.

  2. AAP preporučuje da napravite staze s malim preprekama u obliku jastuka, kutija i malih jastuka za kauč kako bi vaša beba puzala preko i između njih. I vi sudjelujte u igri na toj stazi tako da se skrivate iza prepreka i s bebom igrajte igru skrivača.

  3. Sjedeći raširenih nogu gurajte loptu prema svojoj bebi i dalje od nje, tako da ona razvija svoje vještine puzanja u raznim smjerovima.

  4. Zgrabite omiljenu igračku vaše bebe, sakrijte je tako da se može vidjeti i recite bebi da je pronađe. Sljedeći put kada budete igrali tu igru, zatražite od bebe da ona sakrije igračku da je vi nađete.

  5. Osmislite različite podloge po kojima puzi vaša beba – omot s mjehurićima, mekani krzneni sag, dječje podne pločice za igru – na podu kako bi vaša beba dolazila u kontakt s njima dok puzi od jednog do drugog komada

Kretanje bebe po prostoriji veliko je postignuće za vašu bebu. Nastavite pomagati svojoj bebi u razvijanju vještina puzanja tako da upotrebljavate igračke i igre odgovarajuće dobi djeteta koje će od njega zahtijevati pomicanje prema naprijed i natrag!

Pristanak na kolačiće