Otežava li bebino gugutanje razvoj govora?

Cheryl Lock

Je li dobra ideja upotrijebiti bebin govor kada pričate svojoj 9-mjesečnoj bebi? Bebin govor je jako zabavan i čini se kao da je lakši za te male uši. Za bebe je važno da uvijek čuju pravilan jezik jer to pomaže njihovom razvoju govora?

Glas je izuzetno važan za bebe, a možda ste već otkrili da vas vaša beba može prepoznati po boji glasa – čak i kad ste u drugoj sobi!

Posebno majčin glas pruža bebi utjehu, a ona će ga povezati s ljubavlju i hranom. Prirodno ja da kada govorite svojoj bebi, vaš glas može biti potpuno drugačijeg tona nego kad pričate s odraslom osobom. Na primjer, možda ćete povećati visinu svog glasa, prenaglašavati ​​slogove ili širiti usta više nego inače.

Ovaj dječji govor, koji se ponekad naziva i „govor za dojenčad”, ne treba brkati s izgovaranjem riječi koje nemaju smisla ili oponašaju bebu kada pogrešno izgovara riječi. Naime, istraživanja su pokazala da su bebe čiji roditelji upotrebljavaju taj govor za dojenčad naučila govoriti prije nego bebe čiji su roditelji razgovarali s njima glasovima odraslih.

Kada je u pitanju razvoj govora beba, promatrajte javljaju li se tijekom prve godine sljedeće prekretnice:

• Beba prepoznaje vaš glas i pronalazi odakle zvuk dolazi • Vaša beba prepoznaje svoje ime • Brbljanje može početi riječima kao što su „mama” i „da-da”, kao i druge riječ-dvije • Glas vaše bebe počinje ima intonaciju, odnosno raste i pada, kao da govori u rečenicama • Vaša beba može gledati na objekte na koje vi upućujete kad je usmjeravate na njih

Na kraju će svaka beba svojim tempom razviti govor, ali budite uvjereni da bebin govor zapravo može biti koristan za bebu u njezinoj potrazi za razvojem govora.

Pristanak na kolačiće