Pet načina kako potaknuti dijete jasličke dobi da priča

Samo tren – pretvara li se vaše dijete jasličke dobi da čita knjigu omiljenom plišanom medi? Vrijeme je za veliki i ponosni roditeljski osmijeh!

Kada napuni 12 mjeseci, dijete će biti spremno postati brbljavac. Pa ipak, dok se govor razvija, važno je ne uspoređivati sposobnosti vašeg djeteta sa sposobnostima drugog djeteta. Svako dijete razvija jezične vještine različitom brzinom i svako dijete ima posebnu osobnost. Čak i kad napune jednu godinu, neka djeca jednostavno ne pričaju koliko i druga.

Nakon što je to rečeno, slijedi pet stvari kojima možete potaknuti aktivno i otvoreno eksperimentiranje riječima s vašim djetetom. Pripremite se za hrpu priče!

Igra pretvaranja Većina djece jasličke dobi zna oko 50 riječi kad napune dvije godine. Mnogi od njih mogu i spajati dvije riječi zajedno i izreći rečenicu, ali kratku. Oponašanje je važan način na koji ona uče. Možete se igrati pretvaranja s djetetom tako da radite radnje povezane s govorom, poput pričanja na telefon, a ono će uživati oponašati vas. Neke druge igre koje uključuju govor djeteta su postavljanje restorana s plišanim životinjama i zamišljenom hranom ili upotreba blagajne za igru kako bi se glumila kupnja hrane. Pokušajte djetetu svakog dana pružiti dio vremena u kojem igra nije određena kako bi dijete moglo biti kreativno. Iznenadit će vas dok promatrate kako slaže igračke i počinje brbljati s njima.

Čitajte zajedno Pokušajte zajedno naglas čitati bar nekoliko knjižica svaki dan. Mogli biste i često zajedno otići u knjižnicu. Dok čitate, zamolite dijete da vam pomogne okretati stranice. Pokažite slike i postavite mu pitanje kako biste potaknuli razgovor („Što je psić rekao?" ili „Gdje je farmer?"). Kad napravite kolekciju knjiga kod kuće, uvijek iznova čitajte iste knjige. Moglo bi vas iznenaditi kako brzo dijete može upamtiti priču. Ono bi moglo i samo početi prepričavati u nekim trenucima. Kasnije ga potaknite da pročita omiljene priče lutkama i plišanim životinjama.

Pričajte s djetetom Pričajte s djetetom služeći se svakodnevnim govorom. Kad dijete napuni prvu godinu, možete smanjiti upotrebu veselih visokih tonova u govoru i početi upotrebljavati vaš svakodnevni govor. Dijete će početi shvaćati što želite reći, oponašat će zvukove koje proizvodite i vjerojatno će ubrzo započeti svoj dječji govor. Upotrebljavajte geste kako bi ih dijete moglo oponašati kada ne može pronaći prave riječi.

Postavljajte pitanja Neka dvogodišnja djeca počnu upotrebljavati dulje rečenice od dvije ili tri riječi. Možete potaknuti takve odgovore postavljanjem pitanja djetetu tijekom dana (na primjer, „Koju igračku želiš?" ili „Tko je to?"). Iako djetetove „rečenice" neće biti potpune misli, uglavnom će prenijeti misao. Stalno komunicirajte s djetetom i klimajte glavom ili se smiješite iako su odgovori tehnički netočni ili besmisleni.

Pokažite nove riječi Prve bebine riječi najvjerojatnije će biti imena članova obitelji, omiljene igračke i imena predmeta u kućanstvu s kojima se svakodnevno susreće, poput mlijeka. Kod razvoja govora, važno je imati na umu da djeca jasličke dobi uče slušajući i vježbajući. Stalno pokazujte i opisujte nove stvari djetetu: od dijelova tijela, poput ruku i nogu, do stvari u prirodi, poput ptica i stabala. Prije svega, zabavite se dok to radite!

Pristanak na kolačiće