Podizanje, kruženje, prvi koraci: vaša beba je u pokretu

Ellen Neuborne

Oko svog prvog rođendana beba će vjerojatno napraviti svoje prve korake, navodi Američka pedijatrijska akademija (APP) – ali to neće biti njezini prvi pokreti! Bebe su pokretne i prije nego prohodaju.

Iako vam se čini da je vaša beba mirna prije nego prohoda, ona je daleko zagazila u istraživanje. I neće tiho sjediti čekajući da prohoda!

Evo što trebate znati da budete u tijeku.

Podizanje

To je prvi znak da dolazi hodanje. Beba želi ustati s poda i početi upotrebljavati nogice. Kako bi u tome uspjela, uhvatit će se za nešto i povući. Vaš posao je da joj omogućite da se ima za što povući, a da ne sruši ništa.

Tijekom ove faze važno je ukloniti na neko vrijeme stolnjake koji privlačno vise blizu bebe i mogu dovesti do toga da se sve sruši na pod. Pobrinite se da ima dovoljno čvrstog namještaja koji može izdržati bebino povlačenje.

Kruženje

Ova faza dolazi između povlačenja i hodanja – to je vježba trčanja. Beba će se pomicati po prostoriji hvatajući se za sve što joj može poslužiti da bude stabilna. Hvatat će se za bilo što – namještaj, zidne dekoracije, noge od stolice – i upotrebljavati ih da bi imala stabilnost dok joj nožice još nisu spremne za hodanje.

Ponekad ćete je vidjeti kako se pušta da bi vidjela što će se dogoditi. Sve u svemu, beba vježba za veliki dan. Da biste joj omogućili sigurno kruženje, osigurajte joj stabilan namještaj bez visećih opasnosti. Uklonite lomljive predmete s niskih površina kao što su stolići za kavu.

Prvi koraci

Mogu se dogoditi dok bebu držite za ruku ili kad to sama napravi – prvi koraci. Dizala se i kružila vježbajući brzi napredak prema hodanju!

Bebini prvi koraci bit će nestabilni i završit će treskom u pod, ali krenula je. Možete je podržavati u hodanju držeći je za ruke dok vježba i ohrabrujući je riječima. Svatko voli kad ga se bodri!

Pristanak na kolačiće