Prekretnice: prevrtanje bebe

Dan kada se vaša beba počne prevrtavati prvi je korak prema novom, pokretnom načinu života. Saznajte kako joj možete pomoći da savlada prekretnicu i pazite na nju nakon što uspije.

Prevrtanje vaše bebe prvi je način na koji se beba sama počinje kretati, a to je samo najava izvanrednih motoričkih vještina koje će se uskoro pokazati na djelu, a to su puzanje, stajanje i hodanje. Kada će vaša beba napraviti svoj prvi kolut i kako će vaš mali „prevrtljivac" biti siguran. Kada će se vaš mališan početi prevrtati?

Možda će se prevrtati prema naprijed već od svoja 3 mjeseca, pa bi već sa 6 mjeseci mogla raditi kolut unatrag. Sve drugo s razvojem motoričkih sposobnosti smatra se potpuno normalnim.

Ako se vaša beba još nije počela prevrtati, provjerite ove znakove koji ukazuju na to da bi mogla početi uskoro: Najprije ćete vidjeti da se rukama pokušava saviti natrag i podiže prsa. Također će početi njihati trbuščić i podizati nožice i čak bi mogla pokušati napraviti neke poteze rukama kao da pliva.

To je vrlo uzbudljivo vrijeme i za vas i za vašu bebu i stoga je stalno motivirajte i pohvalite jer se toliko trudi. Kada konačno uspije, to će biti uzbudljiv i snažan trenutak za vas oboje.

Mnogo toga možete raditi zajedno kak biste poticali bebu da se prevrće:

  1. Iskoristite moć upečatljivih dječjih igračaka. Stavite li nekoliko najdražih dječjih igračaka izvan dohvata, to će potaknuti dijete da im se primakne.

  2. Sjetite se trbušnog položaja. Ako vrijeme provodi na trbuščiću, beba će morati odgurnuti se rukama i savinuti leđa u luk kako bi podigla glavu i prsa. To su važne motoričke vještine koje stvaraju mišiće i koje će s vremenom dovesti do okretanja.

  3. Budite oduševljeni! Beba će reagirati na oduševljenje u vašem glasu i sretni izraz lica ako napravi nešto ispravno, stoga budite pozitivni. Svi ti pokreti jačaju tijelo bebe i pripremaju je za prvo prevrtanje. Vaš je zadatak da budete spremni i stoga uvijek pažljivo gledajte bebu dok je na povišenom mjestu, primjerice na krevetu ili stolu za previjanje. U protivnom bi se beba mogla otkotrljati.

Kada se beba prvi put okrene, nećete je više moći zaustaviti! Okretanje je prekretnica prema puzanju, ali neke bebe toliko vole prevrtanje da se radije prevrću (ili upotrebljavaju neko drugo kretanje, poput puzanja na guzi i klizanja) nego pužu.

Na kraju je važna stvar koju treba istaknuti o razvoju motorike: većina se beba počne prevrtati sa šest mjeseci. Ako se vaše ne prevrće, provjerite kod pedijatra je li sve u redu. Svaka se beba razvija svojom brzinom, ali ipak provjerite s liječnikom je li sve u redu.

Pristanak na kolačiće