Prvi koraci moje bebe

Ellen Neuborne

Većina beba prohoda oko prvog rođendana, tvrdi Američka pedijatrijska akademija (APP). Možda i vi imate takva očekivanja i željno iščekujete taj veliki dan. Većina stručnjaka kaže da će dijete prohodati kad je spremno. Što možete učiniti da bi vaše dijete bilo spremno za hodanje?

Puno ležanja na trbuščiću

Čak i novorođenče može početi razvijati mišiće koji će pomoći u hodanju. Vrijeme provedeno u ležanju na trbuščiću pomaže u jačanju mišića leđa. Kako biste zainteresirali bebu, dok leži na trbuščiću, oko nje stavite puno igračaka.

Igranje uz sjedenje Kad vaša beba bude mogla čvrsto sjediti, moći ćete s njom igrati puno igara kako biste radili na njezinim vještinama balansiranja. Guranje lopte naprijed i natrag. Igrajte igre koje će je ohrabriti da poseže – prema vama ili prema nekom predmetu na podu.

Te igre pomažu bebi da vježba umjetnost balansiranja u pokretu. Naučit će pomicati ruke ,glavu i kukove, a da se ne prevrne.

Pokušajte potpomognuto hodanje Kad beba bude mogla izdržati svoju težinu kad stoji, možete je uključiti u igru za razvijanje hodanja. Okrenite bebu prema naprijed, držite je za obje ruke i pomognite joj da hoda prema vama. Kako napreduje, možete joj pustiti jednu ruku i ohrabriti da nastavi hodati, vježbajući ravnotežu i način dizanja stopala.

Zabava oko namještaja Kad se beba počne dizati i kružiti, postavite stabilan komad namještaja u prostoriji tako da se može pomicati i istraživati dok se čvrsto drži za namještaj. Sa stolića ili drugih niskih mjesta uklonite dijelove koji se pomiču ili su lomljivi tako da ih beba ne može srušiti.

Ne učiniti

Ne upotrebljavajte hodalicu Hodalice za bebe – naprave dizajnirane da pomognu bebi da bude pokretna dok uči hodati – mogu uzrokovati ozbiljne ozljede, tvrdi klinika Mayo Clinic. Hodalice za bebe povezane su s ozljedama – uzrokuju spoticanja i padanja.

Čak ni hodalice najnovijeg dizajna koje imaju kočnice i preširoke su da prođu kroz vrata nisu stimulirajuće, tvrdi Američka pedijatrijska akademija.

Ne kupujte bebi cipele – još neko vrijeme

Cipele su potrebne tek kad beba nauči hodati. I kad ih budete nabavljali, odaberite mekane, prilagodljive cipele koje su dovoljno široke kako bi se prsti mogli micati.

Pristanak na kolačiće