5 načina kako pomoći svom mališanu u razvoju motoričkih sposobnosti

Suzanne Dixon

Ruke vašeg djeteta sve su spretnije u obavljanju svih vrsta osjetljivih zadataka u ovoj dobi. Oči i ruke uče kako raditi zajedno što će mu na kraju omogućiti da stvori sve vrste čudesnih stvari.

Sada, kada je jedna ruka zauzeta, druga će vjerojatno isto biti u pokretu. Taj učinak zrcala nestat će kako njegov živčani sustav sazrijeva.

U ovoj dobi, vaše dijete vjerojatno upotrebljava obje ruke prilično jednako, ali ubrzo će postati jasno je li ljevak ili dešnjak. Gledajte ga kako favorizira jednu ruku kada jede i boji – vjerojatno je da će ta ruka biti dominantna kasnije. (Jedna noga također će postati dominantna, pa gledajte koju upotrebljava dok šuta loptu.)

Evo nekoliko načina na koje možete potaknuti precizne motoričke sposobnosti:

1. Pomognite djetetu u oblačenju

Otvorite patentne zatvarače na djetetovoj odjeći, a neka ih ono samo zatvori. Također ga pustite vježbati s gumbima. Iako je to veliki izazov, sigurno ćete vidjeti napredak.

2. Dajte mu odgovarajuće alate

Do sada, dijete je trebalo savladati rukovanje žlicom, a vjerojatno i vilicom. Nož je i dalje velika prepreka, ali neka ga isproba na mekanoj hrani kako bi se naviklo.

3. Igrajte se s vodom

Dajte djetetu priliku da vježba svoje sposobnosti u kadi ili umivaoniku. Kad postigne bolji prijenos tekućina iz jedne čaše ili posude u drugu, možete mu dopustiti da proba za stolom (upotrebljavajte male posude za početak).

4. Dajte maha kreativnosti

Poboljšanje spretnosti vašeg djeteta može biti najočitije kada bojicama i flomasterima crta ili boji (pod vašim nadzorom, naravno!).

Gledajte ga kako drži olovku u ruci šiljastim krajem prema dolje, prvo će upotrebljavati cijelu šaku, a zatim prste. (Do 5. godine svladat će pravilno tzv. „tripod” držanje olovke.) Slučajne škrabotine vašeg djeteta vjerojatno su već počele poprimati kružne oblike.

Uskoro će iz tih okruglih oblika nastati neka osoba. To u početku može izgledati više kao punoglavac, ali nije manje značajno!

5. Vježbe za pisanje

Dajte svom djetetu da kopira linije i oblike. Ono sada može biti u mogućnosti praviti samo vodoravne i okomite linije, ali fascinantan proces počinje: učenje stavljanja ideja na papir.

Pristanak na kolačiće