Učenje hodanja može utjecati na emocionalno ponašanje djeteta

Nema više dnevnog spavanja! Vaše dijete jasličke dobi možda počne redovito odbijati spavati po danu sada kada život donosi nove izazove. Ako uobičajena rutina više ne odgovara njegovoj razini energije, možda je vrijeme za drugačiji raspored dnevnih aktivnosti i usklađivanje s potrebama vašeg djeteta koje se mijenjaju – npr. prijeći s dva dnevna sna na jedan u sredini dana. To će smanjiti vrijeme koje imate za sebe, no dobro je zbog toga što se tako neće poremetiti večernji odlazak na spavanje.

MIJENJANJE NAVIKA Nastojanje vaše bebe da savlada stajanje i hodanje vjerojatno će poremetiti njezinu dnevnu rutinu i raspored spavanja. Raspored dnevnog spavanja, koji je imao jutarnji i popodnevni dio, postat će manje predvidiv. Možda će se beba sada više htjeti kretati nego spavati u svojem krevetiću. Nastavite je stavljati nakratko u njezin krevetac ujutro i poslijepodne, no nemojte se zabrinjavati ako se ne bude htjela odmarati. Na koncu će ponovno početi spavati kada savlada hodanje i kada ta novina više ne bude tako zanimljiva. Moguće je da će se spavanje noću sada češće prekidati. Svojoj bebi možete pomoći da ponovno zaspi ako reagirate mirno, ali odlučno, i ako održavate sve obiteljske rituale. Ostavite bebi oko 10 minuta da sama ponovno zaspi. Zatim joj priđite i pomazite je kako bi se uvjerila da ste tu i otiđite.

Navike hranjenja također se mogu poremetiti tako da vaša beba u jednom obroku ne pojede gotovo ništa, a drugom pojede više od vas. Vjerujte joj – ona će izbalansirati svoje potrebe ako vi to prihvatite. Dajte joj visokoenergetske zalogaje poput peciva ili tosta s krem-sirom ili bananu.

Pristanak na kolačiće