Završna godišnja provjera – daleko si doguralo, djetešce!

Sažetak prve godine U proteklih 12 mjeseci vaša je beba doživjela ogromne promjene s obzirom na njezin rast i razvoj. Njezina težina se utrostručila, počela je govoriti i naučila je samostalno kretati se. U društvenom pogledu je također izvanredno napredovala, postavši aktivni član obitelji i saznavši kako reagirati na ljude izvan obitelji. Što vas onda čeka u idućoj godini?

Godina života u kojoj…

Vaša je beba narasla i razvila se u prošlih 12 mjeseci brže nego što će to ikada kasnije u nekom razdoblju života. Od sitnog i bespomoćnog novorođenčeta postala je sigurna mala osoba koja se kreće, kroz mnoge uzbudljive promjene, u izgledu i ponašanju, koje ste s uživanjem pratili. Sada se prisjetite najznačajnijih postignuća do ovog trenutka. Prije svega, zbog sve te nutritivno bogate hrane koju je jela njezina se težina gotovo utrostručila. Njezin izgled je sazrio i sada može pokazivati najrazličitije izraze lica kao reakciju na emocionalne i fizičke senzacije. U velikoj je mjeri ovladala pokretima tijela koje sada upotrebljava za postizanje svojih ciljeva i odavanje svojih namjera. Sada se može brzo i učinkovito kretati u svom okruženju i spremna je napustiti život na sve četiri i osoviti se na vlastite noge. Postala je odvažnija i pustolovnija i ponosna je na sebe kad god savlada neki novi izazov. U ovoj je godini u velikoj mjeri napredovala i u svladavanju jezika. Od prvog susreta s jezikom tijekom njezinih posljednjih tjedana u trbuhu vašu bebu je uvijek oduševljavao zvuk glasova, kao i ritam i struktura jezika. Čim se beba rodila, postala je svjesna važne uloge jezika u svakodnevnom životu. Tako da je u samo nekoliko prvih mjeseci počela tepati, istražujući svoj govorni aparat kako bi mogla proizvesti veliki raspon zvukova koji pripadaju ljudskom govoru. No tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, usmjerila se posebno na zvukove svog materinjeg jezika što je kulminiralo izgovaranjem njezinih prvih riječi.

Što vas čeka?

Sada se možete radovati nevjerojatnom napretku tijekom sljedećih 12 mjeseci u kojima će vaša beba naučiti hodati, trčati i skakati, neprestano povećavati svoj vokabular i zatim povezivati riječi. Postat će samopouzdanija i uključit će se u društveni život, iskoristit će svaku priliku za usavršavanje vještina kojima rješava probleme kako bi davala na znanje i ostvarivala svoje namjere. Kako ste dosad sigurno primijetili, s malom djecom stvari ne idu uvijek glatko. Budite spremni na uspone i padove. No kada se pojave problemi, zastanite i prisjetite se da je kraj vas jednogodišnja beba koja svijet doživljava sasvim drugačije od vas i pokušajte se koncentrirati na sva prekrasna, pozitivna iskustva koja ste s njom doživjeli. Zašto ne biste pisali dnevnik u koji ćete bilježiti nove riječi koje se pojavljuju u bebinom vokabularu. Prve godine života pune su najdivnijih, najšaljivijih i nezaboravnih primjera jezičnih pokušaja i bit ćete si zahvalni ako zabilježite neke od tih čarobnih pogrešaka i jezičnih invencija koje će se javljati sljedeće dvije ili tri godine.

Pristanak na kolačiće