3 savjeta o tome kako uspavati bebu

Rachel Morris

Dobra vijest za nenaspavane nove mame: Sada kada vaše dijete ima par mjeseci, počinje razvijati normalan ritam spavanja koji će vam oboma pomoći da više spavate.

Bebama u ovoj dobi potrebno je oko 14 sati spavanja tijekom 24 sata. Vjerojatno ćete otkriti da je to isprekidano u najmanje dva (ako ne i tri) drijemanja dnevno, plus sedam ili osam sati sna noću. Pobrinite se da se rutina spavanja vaše bebe odvija što je lakše moguće imajući na umu sljedeće savjete.

1. Uspostavite rutinu odlaska u krevet

Ako već niste, počnite s umirujućom rutinom odlaska u krevet kako biste potaknuli blaženi bebin san. Uspostavite rutinu i neka bude jednostavna i relativno kratka. Razmotrite neke isprobane aktivnosti: kupanje, pjevanje uspavanke, čitanje knjige ili zajedničko ljuljanje u stolici. Što god odabrali, budite dosljedni ponavljanjem svake noći istih aktivnosti istim redoslijedom. To će vam pomoći pripremiti vaše dijete za dobro noćno spavanje.

2. Prilagodite vremena hranjenja

Nakon četiri mjeseca, vašu bebu koja se hrani mliječnom formulom ne treba hraniti više od četiri puta dnevno, a bebe koje su na prsima trebaju samo pet ili šest dojenja dnevno. Sada kada vaše dijete zahtijeva manje obroka, dobro je vrijeme za početak izbacivanja hranjenja usred noći. Izmijenite rutinu tako da posljednja bočica ili dojenje bude neposredno prije odlaska na spavanje.

Vaša beba i dalje može plakati usred noći, ali u ovoj dobi, možete je utješiti umirujućim riječima ili kratkom uspavankom umjesto hranjenja.

3. Čuvajte svoju bebu od SIDS-a

U ovoj dobi, rizik od SIDS-a (sindrom iznenadne dojenačke smrti) se smanjuje, ali je još uvijek nužno bebu stavljati spavati na leđima i sve meke predmete (jastuci, deke i plišane igračke) držati izvan krevetića.

Međutim, kad napune šest mjeseci, mnoge bebe počinju učiti kako se prevrnuti s leđa na trbuh. Ako se vaša beba prevrće usred noći, ne brinite: Nema potrebe premještati je dok spava.

Vi i vaše dijete vjerojatno sve više spavate tijekom noći, ali očekujte da počne sa štucanjem. Ako se pojave bilo kakvi poremećaji spavanja bebe, držite se vaše rutine – i držite palčeve da sljedeća noć bude mirnija!

Pristanak na kolačiće