Najčešći problemi i rješenja za spavanje

Suzanne Dixon

Svaki roditelj ima neki stupanj poteškoće stavljanja djeteta u krevet – i ostajanja u krevetu. Borbe oko spavanja najčešći su problemi koje čujemo na mreži i o kojima me najčešće pitaju u klinici.

Uzmimo pogled na san iz djetetove perspektive i onda istražimo neke probleme sa spavanjem i rješenja za roditelje.

Rutina je sve

Djeca se ponašaju najbolje u vezi s bilo čim kada postoji vidljiv uzorak na koji se mogu osloniti. Redovito spavanje i standardna rutina za smirenje pred noć pomažu djeci razumjeti što se očekuje.

Ako se vrijeme, mjesto ili rutina stalno mijenjaju, tjeskoba, zbunjenost i prostor za pregovore mogu doći na dnevni red. Iako se neki klinci oslanjaju na redovitost više nego drugi, sva djeca imaju koristi od rutine za odlazak u krevet.

Dobra rutina za bilo koje malo dijete traje oko 30 minuta. To može uključivati kupanje, maženje, priču ili pjesmu. Ako rutina traje duže od toga ili postane previše složena, djeca se više razbude nego smire. Rutina manje od 30 minuta čini da većina male djeca osjećaju kako ih se požuruje u krevet.

Ako rutine tijekom vikenda u odnosu na ostale dane odstupaju više od sat vremena, očekujte probleme u ponedjeljak. Pokušajte se držati istog rasporeda cijeli tjedan. Ovaj plan težak je za obitelji koje vole odspavati vikendom, ali moje iskustvo govori da ako ima barem jedan roditelj koji može ustati s djecom u subotu i nedjelju ujutro, ostatak dana proteći će glatko.

Djeca bi trebala spavati na istom mjestu svake večeri, ako je moguće. Mijenjanje mjesta – spavanje u različitim krevetima, na podu, na kauču – otežava djeci da se naviknu na dobar obrazac.

Spavanje je odvajanje

Iz perspektive djeteta, odlazak na spavanje je odvajanje – od roditelja, braće i sestara, igračaka, uzbudljivih dnevnih događaja i bilo čega što se nastavlja dalje događati u kućanstvu.

Zašto bi on spremno odustao od svega navedenog – pogotovo kad to znači biti u mračnoj sobi u kojoj bi čudovišta mogla biti ispod kreveta, duhovi plutati iza prozora ili zmije skliznuti ispod plahte? Nijedno dijete ne ide na spavanje bez neke borbe i prilagodbe, a nema djeteta koje spava u svom krevetu, posve samo, bez mnogo uputa, učenja i čvrstih pravila koja se ne mijenjaju.

Spavanje je također odvajanje i za roditelje. Iako većina roditelja kažu da su spremni ostaviti svoje dijete na kraju dugog dana, mnogi se stvarno bore s tim. Oni daju svom djetetu mješovite signale, samo djelomično provedenu rutinu i ne mogu se nositi s disciplinom potrebnom za motivaciju djece da spavaju sama.

Kao roditelji, moramo prepoznati i nositi se s vlastitim teškim pitanjima oko odvajanja i razdvojenosti prije nego što možemo riješiti bilo koju od naših briga oko djece.

Lupanje glavom i njihanje tijela

Mnoga će djeca upotrebljavati ritmička, ponavljajuća ponašanja kako bi se sama pripremila za spavanje ili tijekom noći kako bi se vratila u san. To je najčešće u prvoj godini života i obično nestaje prije dobi od 2 godine.

Oni jako udaraju i do pola sata, ali vrlo je vjerojatno da se neće ozlijediti. Ne možete zaustaviti takvo ponašanje, ali evo nekoliko savjeta kako bi se stvari stišale i postale ugodnije:

• Premjestite kolijevku dalje od zida. • Stavite gumene štitnike za tepih ispod nogu kolijevke kako biste smanjili kretanje i buku. Također stavite kolijevku na debeli tepih. • Obložite kolijevku pri vrhu. Osigurajte oblogu jako dobro, tako da neće skliznuti i upetljati vaše dijete ili poslužiti za izlazak iz kolijevke. Neka vezice budu manje od 15 centimetara. • Nemojte ići u dječju sobu kako biste provjerili ako već znate da je razvilo tu naviku. Vaša nazočnost može pojačati ovo ponašanje kao privlačenje pažnje, a ne naviku za samoutjehu.

Učestalo traženje vode

Mala djeca koja poskakuju kao loptica nakon odlaska u krevet trebaju biti vraćena krevet s najviše jednom rečenicom objašnjenja. Bez rasprave i pregovora, nema više vremena za TV. Tiho ga stavite natrag u krevet, pokrijte i ostavite.

Možda ćete ponoviti taj proces sto puta prije nego što uspijete – pogotovo ako ste prethodno bili popustljivi u provođenju mjera za spavanje. Budite spremni za borbu za uspostavljanje ove nove rutine, ali odmah dajte do znanja da je jedna čaša vode i jedan odlazak na tutu dovoljno.

Odlazak u krevet roditelja

Ako stvarno ne želite da dijete dijeli s vama krevet, tiho ga vratite u njegov krevet, onoliko puta koliko je potrebno, bez priče i rasprave.

Također imajte na umu: Ako ga pustite u krevet ujutro i nastavite spavati, ono neće shvatiti što je drugačije kad radi istu stvar usred noći.

Ako dijete ima problema s razdvajanjem ili ako je spavalo s roditeljima dugo vremena, pokušajte staviti vreću za spavanje na pod svoje sobe i nagraditi ga za približavanje svojoj sobi. Ovaj postupni pristup pomaže kod odvajanja, što je teško za svakoga.

Noćne more

Loši snovi znak su aktivnog uma koji postavlja životna iskustva u red. Iako djeca mogu imati noćne more u bilo koje vrijeme tijekom noći, kako dijete biva starije, ono će sanjati više ujutro, kao i odrasli.

Svi upotrebljavamo snove i noćne more za obradu stresa, prilagodbi i pritisaka. Djeca imaju sposobnost sanjanja čim nauče pričati. Mala djeca obično se ne sjećaju svojih snova, čak ni onih koji su ih probudili. A budući da sadržaj snova i nije toliko važan, nemojte ih tjerati da ih se prisjete. Međutim, ako dijete ima isti san nekoliko tjedana, pitajte stručnjaka koji će vam pomoći shvatiti izvor stresa.

Noćni strahovi

To su nagla djelomična buđenja koja se općenito u djece od 2 do 6 godina javljaju prije ponoći. Djeca su zajapurena, znojna i ne reagiraju na tješenje. Noćni strahovi su zastrašujući za roditelje jer njihovo dijete izgleda tako izbezumljeno i bacaka se okolo, ali oni ne znače ništa i dijete ih se neće sjećati ujutro. On neće odgovarati na vaše mjere utjehe. Pazite da se ne ozlijedi kad se kreće oko svog kreveta i po sobi.

Ono će to prerasti. Vi ili vaš suprug ste možda imali noćne strahove kad ste bili mali jer se to često ponavlja unutar obitelji.

Suočavanje s noćnim strahovima

• Napravite okruženje sigurnijim uklanjanjem opasnih i lomljivih predmeta oko djetetovog kreveta. Prekrijte pod nečim mekanim ako nema tepiha ili prostirke. • Pobrinite se da ambijent bude miran, bez jakog svjetla i isključite radio ili TV u blizini. • Nemojte pokušati umiriti ili utješiti svoje dijete riječima ili zagrljajima. Ono neće odgovoriti na to i kod neke djece samo će pogoršati stanje. • Pričekajte da vaše dijete ponovno zaspi prije nego što napustite prostoriju. • Izbjegavajte premorenost. Vaše dijete možda će trebati ranije ići na spavanje ili čak kratak popodnevni odmor.

Mjesečarenje i pričanje u snu

Mjesečarenje i pričanje u snu djelomična su buđenja i često se ponavljaju unutar obitelji. Ova stanja povećavaju se u učestalosti i stupnju za vrijeme stresa i premorenosti i češća su kod dječaka.

Posebice ih mogu imati mala djeca i kad nema posebno prisutnog stresa. Većina djece preraste ta stanja do doba adolescencije. Nemojte uzimati pričanje u snu previše ozbiljno jer sadržaj nema puno smisla. I nemojte zadirkivati dijete koje mjesečari ili priča u snu jer se samosvjesna djeca mogu brinuti da ne otkriju tajne ili se opirati prespavati kod drugog djeteta u kući.

Uvjerite dijete da je normalno i da njegov oštar um i živahna mašta samo nastavljaju svoj rad tijekom noći. Neće se sjećati ničega ujutro.

Suočavanje s mjesečarenjem

• Očistite pod od svih predmeta, uključujući prostirke i uklonite lomljive predmete iz spavaće sobe • Instalirajte zvono na vratima sob tako da znate kada vaše dijete napusti sobu • Instalirajte vrata na stepenicama • Premjestite svoje dijete na donji dio kreveta na kat, ako tamo spava (razmotrite spavaću sobu u prizemlju, ako već nema svoju sobu) • Zaključajte ili blokirajte kuhinju ili druga područja u kojima se nalaze opasni predmeti • Budite sigurni da su sva stakla na prozorima, ormarima i vrata od tuša napravljena od nelomljivog stakla

Pristanak na kolačiće