5 lakih koraka za stvaranje učinkovite rutine odlaska na spavanje

Cheryl Lock

Manje spavati je normalno kada imate novorođenče, ali uspostavljanje rutine odlaska u krevet će pomoći da oboje spavate koliko je potrebno.

Dok većina beba neće imati redovit ciklus spavanja do 6 mjeseci, novorođenčad treba spavati 16 do 17 sati dnevno, 1 do 2 sata odjednom.

Raspored spavanja će pomoći da novorođenče raste u dobrom smjeru. Slijedite ove savjete kako biste uspostavili raspored koji je dobar za vaše dijete.

1. Počnite s ispravnom postavkom

Nitko ne može spavati u sobi punoj smetnji, osobito ne vaše novorođenče. Za sigurnost i dobro spavanje najbolje je da sve plišane životinje i igračke držite izvan kolijevke. Također, držite kolijevku udaljenu od bilo kojeg prozora ili vrata kroz koje prolazi svjetlo, buka ili propuh.

2. Odaberite pravo vrijeme

Najbolje je bebu staviti u kolijevku kad je pospana, ali još uvijek budna. Ako držite ili ljuljuškate novorođenče dok potpuno ne zaspe, može imati problema da se bez te iste stimulacije uspava kad se probudi po noći.

Ako vaša beba ne može zaspati sama, pokušajte da je ne stimulirate pretjerano kad uđete. Najbolje je ostaviti bebu što pospanijom kad se probudi, tako da nije nemoguće da nastavi spavati.

3. Pripremite bebu za uspješno spavanje

Jesu li promijenjene pelene? Je li sita?

Bebini uzvici su njezin način da vam kaže kada je mokra ili gladna, pa je važno tome doskočiti prije nego što spustite bebu u krevet (ili ona neće dugo spavati).

4. Budite dosljedni

To je posebice točno s djecom jasličke dobi, koja mogu bolje razumjeti da je vrijeme za spavanje. Pokušaj uspostavljanja dosljednog rasporeda mogao bi pomoći uspostavljanju čvrste rutine za novorođenče, kao i zdravih obrazaca spavanja. Za vaše zdravlje i izdržljivost, pokušajte leći i opustiti se sa svojim novorođenčetom svaki dan u isto vrijeme, čak i ako ne planirate drijemati s njim.

5. Izbjegavajte stimuliranje

S novorođenčetom je važno uspostaviti vrijeme za spavanje i vrijeme za igranje. To znači da biste trebali imati što manje dugih igara kako se bliži večer.

Pokušajte se igrati s bebom tijekom dana, a ne noću, jer bi to trebalo pomoći produljiti vrijeme spavanja tijekom dana i osigurati duže spavanje noću.

Što god radite, budite strpljivi. Imati novorođenče je jedno od najupečatljivijih razdoblja života, ali to također može biti stresno, pogotovo ako se malo spava. Radite na uspostavi rutine odlaska u krevet i za nekoliko tjedana, trebali biste oboje imati redovito spavanje.

Pristanak na kolačiće