10 tips for napping succes

9 savjeta za spavanje bebe

Jennifer Kelly Geddes

Nema većeg olakšanja za novu mamu nego kada njezino novorođenče konačno spava preko noći, ali aktivne bebe također moraju odspavati tijekom dana kako bi napunile baterije (tako da konačno možete obaviti sve sa svog popisa poslova!).

Ovih 9 rješenja za bebin dnevni san pomoći će vašem uspjehu u tome.

1. Poznavanje brojeva


Ovisno o dobi vašeg novorođenčeta, ono će trebati najmanje dva dnevna spavanja (jedno ujutro, a drugo u popodnevnim satima), a možda i treće u ranim večernjim satima.

2. Budite dosljedni


Držeći se bebinog rasporeda drijemanja na dnevnoj bazi je važno, budući da djeca napreduju uz rutinu. Planirajte svoje zadatke i izlaske pažljivo tako da ne ometaju raspored drijemanja vašeg mališana.

3. Nemojte čekati


Stavite svoje malo u kolijevku kada pokaže prve znakove pospanosti, ali je još uvijek budno, budući da previše umornoj bebi može biti teško zaspati.

4. Sigurnost stavite na prvo mjesto


Ako vam beba zaspi u naručju, premjestite je u kolijevku i smanjite rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS-a) tako što ćete je uvijek staviti da spava na leđima.

5. Postavite scenarij


Tretirajte vrijeme bebinog drijemanja vrlo konkretno i preskočite duge priče i dodatno maženje. Samo nježni zagrljaj i kratka uspavanka su sve što je potrebno da svojoj bebi date signal da je vrijeme za spavanje.

6. Ne odustajte


Dok se neki mališani ne spreme i ne odu na spavanje može potrajati i nekoliko minuta, ali najbolje je da vaše novorođenče utone u san bez vas u sobi. Ako idete u njezinu sobu prerano ili previše često, možete je zbuniti pa može misliti da je spavanje neka igra.

7. Ostanite vani


Žurba da se provjeri svaki zvuk i plač može omesti bebu da zaspi. Umjesto toga, samo je provjerite ako mislite da joj je nelagodno ili nije sigurna.

8. Nemojte zamračivati sobu preko dana


Normalno je da bebe miješaju noć i dan. Kako bi vaše novorođenče razlikovalo dnevno drijemanje od noćnog spavanja, držite otvorene zavjese, tako da ima svjetla u njezinoj sobi.

9. Prilagodite svoj raspored


Ako smatrate da dnevno drijemanje utječe na noćni san vašeg djeteta, skratite jedno od njegovih drijemanja (probudite je ranije, na primjer) ili ukinite jedno drijemanje u potpunosti.

Nije neuobičajeno za bebe da odbijaju drijemanje, ali treba izdržati i ne zaboravite da je dnevno spavanje potrebno za razvoj vašeg mališana. Vaša beba će se drijemajući osvježiti i napuniti energiju koja joj je potrebna za igranje i učenje.

Vjerojatno će vam se svidjeti i: